SNS tähdenlento synnytti ELITEN

Sello Network Solutions

Kirjastopalveluiden aluejohtaja Sunniva Drake totesi vuoden 2011 alussa, ettei verkkotyö suju Oman Toimen Ohessa, ja toisaalta Sellon kirjasto on riittävän iso ja hyvin varustettu, jotta erillisen verkkotyöhön keskittyvän tiimin voi perustaa. Kirjaston perinteinen arkityö on niin hyvin verissä Sellossa joten verkkotyöhön voitiin satsata.

Sunniva perusti 1.2.2011 SNS, Sello Network Solutions. Tiimi sai aikaa 2 vuotta ja ehtona ratkaisukeskeinen työskentelytapa. Henkilöt tiimiin Sunniva valitsi halukkaiden joukosta.

Sello Network Solutions keskittyi toimintavuotenaan kolmeen kokonaisuuteen

• asiakasopastukset ja henkilökunnan koulutus
  • uusien (verkkotyö)tuulien haistelu
  • uuden tuottaminen verkkoon ja fyysiseen tilaan

Sellon kirjaston verkkotyön tarkoitus on tavoittaa ihmiset 24/7 sekä houkutella heitä kirjastoon.

Erikoistiimi herätti paljon kysymyksiä: mitä siellä tehdään? istutaan? Vanhojen toimintatapojen ei tarvitse todistaa oikeutustaan, uusilta sitä vaaditaan.

SNS palvelukonsepti tavoitteli uutta aikaa, uutta tekniikkaa, uusia ajatuksia sekä uutta ammattitaitoa.

Työt tehtiin kirjaston aulassa, asiakkaiden keskellä ja avokonttorissa läppäreillä.

Verkostoiduimme Helmet kirjastossa kutsumalla itsemme kylään Helsingin ja Vantaan kirjastojen verkkotyöyksiköihin sekä haistelimme uusia tuulia Århusin Next Library tapahtumassa. Cycling for libraries jossa 70 osallistujaa pyöräili Kööpenhaminasta Berliiniin tutustuen toisiinsa, toistensa ammatilliseen ajatteluun ja paikallisiin kirjastoihin antoi myös eväitä verkkotyöhön.

Konkreettisia, näkyviä tuloksia ovat edelleenkin jatkuvat GWG (Gadgets, Widgets and Geeks), Generaatio2020 streamaukset livenä, lukemattomat hissipuheet aamupalavereissa ja InfoTv tarjonta. SoMe työ on aktiivista ja kokeilut ovat sallittuja: Facebook, Twitter, TwitterFountain, blogit. SNS on mukana kehittämässä uutta HelMet.fi  palvelusivustoa.

Lukukoira Börje tukee lukutaitoa kirjastossa ja saa postikortteja ympäri maailmaa ihailijoiltaan.

Frank Informaatikko tuo kirjastolaisen asiantuntijaroolia esiin. Mobiililaitteiden asiakasopastustilaisuudet lavalla ja aulassa muodostuivat yhteisiksi sitseiksi, joissa tutkittiin laitteita ja niiden ohjelmia sekä ratkaistiin ongelmia.

Näkymättömämpää on ammattitaidon kasvu ja oman vastuualueen johtajuuden lisääntyminen.

Kirjasto on kaikkialla, missä kirjastoammattilainen, iPad ja halu auttaa yhdistyy!

Yhteistä eetosta rakensimme viettämällä satunnaisesti casual Fridayta

Sunniva arvio: SNS sai keskustella, miettiä, opetella, rauhoittua ja SNS täytti kivasti luovan näkökulman. Erikoistiimi elää ja toimii epävarmuudessa koko ajan – eliitin pitää oppia sietämään epävarmuutta.

Sellon kirjaston uusin tiimi on tänään jo historiaa. SNS onnistui oivallisesti tavoitteissaan. SNS haudattiin ja raunioista nousi ELITE. Organisaation ei kannata tavoitella ikää vaan elinvoimaa!

Kategoria(t): 2011, Espoon kaupunginkirjasto, Verkkopalvelut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.