Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyö

Vuosi 2010 oli Espoon kaupunginkirjaston maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön osalta varsin vilkas: erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin osallistui yhteensä yli 6000 ihmistä. Vaikka tärkein työ tehdäänkin aina kirjastojen arkisessa aherruksessa, kohokohdat kannattaa nostaa esille:

Suurin kulttuuritapahtuma oli Gannaane ry:n ja paikallisen somaliyhteisön kanssa yhteistyössä järjestetty 3 -päiväinen Somalikulttuurimessut -tapahtuma, joka keräsi Entressen ja Sellon kirjastoihin yhteensä satoja kävijöitä.

Myös albanialainen kulttuuri oli kirjastoissa näyttävästi esillä: Äiti Teresan syntymän 100-vuotisjuhla järjestettiin Sellon kirjastossa elokuussa, ja myös Entressen kirjastossa, Kirjasto Omenassa ja Tapiolan kirjastossa toteutettiin kirjanäyttelyitä ja peittopajoja. Albanialaisia tansseja esittävä nuortenryhmä vieraili Entressen kirjastossa sekä kirjaston 1-vuotissyntymäpäivillä että Kosovon matkailua esittelevässä illassa.

Aluekirjastoissa tutustuttiin erilaisiin uskontoihin Maailman uskontoja -luentosarjan myötä, sarjaan saatiin opetusministeriön apuraha. Esiintyjinä kuultiin karmeliittanunna Hannele de Fauta, suomalaisen kansanuskon tutkijaa Susanna Aarniota, Amma-yhteisössä elävää Taavi Kassilaa, buddhalaisuutta esitellyttä Tuula Saarikoskea sekä juutalaiseksi kääntymisestään kertonutta Seela Sellaa. Sarja jatkuu keväällä 2011.

Sunniva Draken toimittaman Maahanmuuttaja kulttuurityössä -kirjan julkaiseminen on tärkeä avaus kirjastotyötä tekevien maahanmuuttajien kokemuksista pääkaupunkiseudulla.

Nuorten kanssa tehtävään maahanmuuttajatyöhön panostettiin erityisesti Entressen kirjastossa: Kirjastokortti kuntoon! -projektin myötä syntynyt kerho ”Sentin sohvaperunat”, tytöille suunnattu kerhotoiminta, nuorten kanssa toteutettu asiakaskysely ja -raati sekä jo perinteeksi muodostunut kesäteltta täydensivät nuorten osastolla tehtävää arkityötä.

Lapsille kirjastoissa tarjottiin satutuokioita, läksypiirejä, kirjastoesittelyjä, tiedonhaun opastusta ja taikuriesityksiäkin. Ilo lukea -tapahtuman myötä lapset pääsivät jälleen tutustumaan vieraskieliseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin syntyperäisten oppaiden avulla, ja nukketeatteri Krokeli kiersi esiintymässä sekä espoolaisissa kirjastoissa että muualla Suomessa.

Myös monikulttuurisen kirjastotyön taitoja opiskeltiin ahkerasti. Seudullisena yhteistyönä toteutettiin pääkaupunkiseudun kirjastojen työntekijöille kulttuurikoulutusten sarja, jossa paneuduttiin muun muassa asiakaspalveluun monikulttuurisessa ympäristössä. Oiva akatemian järjestämään Monikulttuuriseen johtamisen koulutukseen osallistuivat sekä Entressen kirjaston että Kirjasto Omenan henkilökunta, ja tämä ns. Mukaan-hanke jatkuu vuonna 2011 työyhteisön kehittämishankkeena.

Kategoria(t): 2010 Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.