Kirjasto Omenan vuosi 2011

Kirjasto Omena – vihreä keidas kiireen keskellä

Kirjasto Omena

• Matinkylän ja Olarin aluekirjasto.
  • Tarjoaa monipuolisen ja tasokkaan kokoelman.
  • Panostaa ammattitaitoiseen henkilökuntaan kaikissa palvelupisteissä.
  • Huomioi ja kuuntelee asiakkaitaan.
  • Suuntautuu tulevaan.
  • Klassinen kirjasto joka täyttää nykyajankin vaatimukset.

Kirjasto Omenan nuortentoimintaa laajennettiin kesällä 2011. Toiminta alkoi ns. Kesähuoneena ja syksystä alkaen vakituisena nuortentilana. Nuortentila sai nimikilpailussa nimekseen Starttis. Starttis oli välitön menestys, sillä alusta lähtien siellä alkoi viettää aikaansa joka ilta 30-50 nuorta. Starttis sai lämpimät onnittelut avajaisissaan myös kaupunginjohtaja Jukka Mäkelältä.

Kirjasto Omenassa aloitettiin itsepalveluvarauskokeilu. Asiakkaat ovat voineet syksystä alkaen noutaa varauksensa itse. Tavoitteena on ollut irrottaa asiakaspalveluhenkilökuntaa muuhun asiakasneuvontatyöhön. Kokeilu päätettiin vakinaistaa v. 2012.

Kirjasto Omenan kävijämäärä jatkoi voimakasta kasvuaan 9,8 % vuosivauhdilla. Kävijöitä Kirjasto Omenassa oli vuonna 2011 noin 742 000. Lisätilantarve olisi kova, ja keväällä 2012 tehtiinkin tilatarveselvitys. Selvityksen mukaan lisätilaa tarvitaan nuorille ja musiikki- ja mediaharrastusten tukemiseen.

Kirjasto Omenan lainaus kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 1,9 % (844 000 lainaa). Vastauksena kasvaneisiin asiakas- ja lainausmääriin kirjastoon siirrettiin erikoiskirjastonhoitajan ja -virkailijan vakanssit muista toimipisteistä.

Kirjastossa järjestettiin normaalin päiväkoti- ja kouluyhteistyön lisäksi vuoden aikana 13 lasten musiikkituokiota (Tomi Pulkkinen ja Nina Bell) ja seitsemän kirjailijailtaa. Vierailemassa olivat Riikka Pulkkinen, Panu Rajala, Jarkko Sipilä, Karo Hämäläinen, Raisa Cacciatore, Vesa Siren ja Hilkka Olkinuora. Vesa Sisättö ja Veera Laitinen kävivät kertomassa kirjoistaan nuorille. Helmikuussa Lainan päivänä järjestettiin runomatinea ja lasten runo-ohjelmaa. Asiakkaiden käytössä oli myös rentoutusnurkkaus ja halukkaat pääsivät tapaamaan kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrniä.

Keväällä kokoontui somalinkielinen lastenkerho ja syksyllä StudoLudo -läksykerho. Syksyllä järjestettiin japanilaisen kokoelman avajaiset ja japanilainen teeseremonia.  Naapurit tutuksi -kulttuurikahvila kokoontui vuoden aikana kolme kertaa teemoinaan Viro, Venäjä ja Ruotsi. Syksyn musiikkitapahtuman tähtenä oli flamenco-laulaja Cinta Hermo.

Asiakkaiden toiveita kuultiin vuoden mittaan neljässä asiakasraadissa. Raadit kohdistettiin opiskelijoille, Starttiksen asiakkaille ja HelMetin käyttäjille. Lisäksi järjestettiin yleisraati, johon kaikki halukkaat eri asiakasryhmien edustajat saivat osallistua. Tämän raadin aiheena olivat tilat ja palvelut. Raadeista saatiin hyviä ehdotuksia kirjaston toiminnan kehittämiseksi.

Merja Pihlajamäki

Kirjastopalveluiden aluejohtaja

Kirjasto Omena

Kategoria(t): 2011, Espoon kaupunginkirjasto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.