Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön vuosi 2011

Vuonna 2011 kirjaston maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön tapahtumien teemoiksi nousivat ruokakulttuurit, Chile ja sanataide.

Opetusministeriöltä saatiin rahoitus Maailman ruokakulttuurit -tapahtumasarjaan, jossa esiteltiin thai-ruokaperinnettä Sellon kirjastossa ja japanilainen teeseremonia Kirjasto Omenassa syksyllä 2011. Espoon kaupungin maahanmuuttajapalvelujen kanssa työstettiin erityisesti maahanmuuttajille suunnattu suomalaista ruokaperinnettä ja -kulttuuria käsittelevä tapahtuma, joka toteutettiin Entressen kirjastossa. Tapahtuma oli myös osa Helsinki Region Welcome Week -kokonaisuutta. Maailman ruokakulttuurit -sarja jatkuu vuonna 2012.

Chilen kulttuuriviikolla Entressen kirjastossa katsottiin elokuvia, tutustuttiin runoilijoihin ja kuultiin sellisti Elisa Wistuban ja kitaristi Rodrigo Espinozan musiikkia. Lapsille esitettiin varjonukketeatteria ja nuoret opettelivat Andien vuoristossa käytettävien rumpujen soittoa. Tapahtumat järjestettiin yhteistyössä Espoon kaupungin kulttuuripalvelujen, Chilen suurlähetystön ja Helinä Rautavaaran museon kanssa.

Entressen kirjastossa toteutettiin kaksi monikulttuurisen sanataidekasvatuksen työpajaa yhdessä Uudenmaan taidetoimikunnan ja Suomen sanataideopetuksen seuran kanssa. Koulutuksen tuloksena ideoitiin somalialaiset tarinankerrontaillat, joiden avulla haluttiin tukea erityisesti suullisen tarinankerrontaperinteen säilymistä somalinkielisissä perheissä. Entressen kirjastossa pidettävässä, lapsille suunnattu sanataidekerhossa lähes kaikilla osallistujilla on maahanmuuttajatausta.

Sellon kirjastossa aloitettiin suomenkielen keskusteluja taitoja tukeva Kielikahvila -toiminta sekä englanninkielinen lukupiiri English Bookclub. Myös lukukoira Börje toimii myös ansiokkaasti maahanmuuttajatyössä, sillä noin 1/3 Börjen kanssa lukemista harjoittelevista ei puhu suomea tai ruotsia äidinkielenään. Mukana on sekä lapsia että aikuisia.

Vuosittain järjestettävä Ilo lukea -tapahtuma keräsi jälleen alakoulujen oppilaita tutustumaan eri maiden kieleen ja kirjallisuuteen. Sellon kirjastossa sai ensi-iltansa nukketeatteri Krokelin esitys ”Omituisia otuksia Espoossa”, joka tulee kiertämään muissakin kirjastoissa. Entressen kirjastossa ideoitiin Monikulttuurinen Mummola -simulaattori, jossa Espoossa asuvia ikäihmisiä kutsuttiin kertomaan elämästään lapsille ja nuorille, joiden oma mummola voi sijaita hyvinkin kaukana.

Entressen kirjastossa kehitettiin maahanmuuttajataustaisten uusien työntekijöiden ja harjoittelijoiden perehdyttämisen tueksi ryhmässä tapahtuvaa mentor-toimintaa. Tämä työyhteisön kehittämishanke oli osa Oiva Akatemian järjestämää Monikulttuuriseen johtamisen koulutusta. Mentor-toiminta osoittautui toimivaksi, ja aiotaan hyödyntää jatkossakin perehdytyksen tukena.

Kansainvälisen yhteistyöhön keskittyvän Vantaa-Windhoek -projektin kautta pääkaupunkiseudun kirjastotyötekijät vierailivat Greenwell Matongon yhteisökirjastossa, ja ottivat myös vastaan vieraita Windhoekista. Kirjastoyhteistyöstä koottiin näyttely, joka kiersi eri kirjastoissa Suomessa.