Rohkeasti kokeillen. Espoon kaupunginkirjaston vuosi 2010 kirjastotoimenjohtajan näkökulmasta

Espoon kaupunginkirjaston vuosi 2010 oli uusien palveluiden vuosi. Kirjastoverkko säilyi entisellään, mutta uusia palveluja otettiin käyttöön runsaasti ja kirjastojen järjestämät moninaiset tapahtumat keräsivät innokasta yleisöä. Kirjaston lainaus pysyi lähes entisellään (laskua 0.9 %), mutta kävijämäärä kasvoi 6,3 %. Kirjastot lisäsivät vuoden alusta aamuaukioloaikoja.  Asiakkaat vastasivat aukioloajan lisäykseen käyntien lisäämisellä.

HelMet-verkkokirjasto valittiin Taloustutkimuksen teettämässä vuosittaisessa tutkimuksessa Suomen suositelluimmaksi verkkopalveluksi ohi Googlen ja Reittioppaan. Loppuvuodesta HelMet-verkkopalvelun sisältöä rikastettiin tarjoamalla tag- ja arvostelumahdollisuus, asiasanapilvet ja muita nykyaikaisen verkkopalvelun ominaisuuksia.

Espoon kaupunginkirjasto tarjosi huhtikuussa 2010 toisena kirjastona Suomessa asiakkaille mahdollisuuden tutustua sähköisiin lukualustoihin.  Facebook vakiinnutti asemaansa sekä keskeisenä asiakasviestinnän välineenä että myös useassa pisteessä toimivan organisaation sisäisenä tiedotuskanavana.

Tapiolan kirjasto oli mukana Turvallinen koti -hankkeessa, jossa erilaisia hyvinvointipalveluita tarjotaan tietoverkon kautta liikuntarajoitteisille asiakkaille joko suoraan heidän kotiinsa tai palvelukeskuksiin. Kirjasto tarjosi Hyvinvointi-TV:n kautta mm. kirjavinkkausta, musiikkiesityksiä ja -kilpailuja sekä matkakertomuksia.

Tietotekniikkaa hyödyntävien palveluiden kehittämisen rinnalla kirjastot kehittivät myös kirjastotiloja asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Akustiikkaa parantavia elementtejä lisättiin useisiin kirjastoihin, jotta voitaisiin tarjota viihtyvyyttä myös hiljaisuutta kaipaavalle asiakaskunnalle. Kauklahden kirjastossa tehtiin tila- ja kalustomuutoksia asiakasraatien toivomusten perusteella. Kivenlahden ja Soukan kirjastoihin hankittiin uusia hyllyjä, kun keväällä kävi ilmi, että kirjastojen siirtyminen väliaikaiseen tilaan ei toteudu.

Vilkas tapahtumatarjonta kirjastoissa jatkui. Kirjasto Omenan kirjallisuusillat saavuttivat yhä suuremman suosion: tilaisuuksissa oli kuulijoita niin paljon kuin kokoustilaan mahtui. Syksyllä toteutettiin eri uskontoja esittelevä luentosarja, jossa luentoja pidettiin useissa kirjastoissa. Uskontoihin tutustumisen lisäksi asiakkaille tarjottiin mahdollisuus myös esittää kysymyksiä politiikasta kutsumalla kirjastoon eri puolueiden edustajia poliitikkotapaamisiin.

Erilaisten näkemysten läsnäolo kirjastossa herätti keskustelua sekä kirjaston sisällä että myös julkisuudessa ja erityisesti verkkokeskustelupalstoilla. Sellon kirjastoon perustettua suolahuonetta kritisoitiin ”hömpän” tarjoamisesta ja siitä, ettei kyse ole kirjastotoiminnasta. Suurimman kohun aiheutti Entressen kirjaston ratkaisu tarjota mahdollisuus rukoilla rauhassa sermein eristetyssä nurkassa. Maahanmuuttaja-palveluiden sisällön ja laajuuden lisäksi keskustelun aiheena oli tunnuksettomuuden vaatimus julkisessa toiminnassa.

Kirjasto oli yksi tulospalkkiokokeilun pilottiyksiköistä. Tulospalkkiotavoitteet saavutettiin hienosti 95 %:sti. Koska myös tavoitellut säästöt saatiin aikaiseksi, tulospalkkiot olivat hyvin lähellä maksimia.

Syksyn aikana kirjaston johtoryhmä pohti kirjaston tulevaisuutta ja valmisteli luonnoksen kirjaston tuloskortiksi, joka sisältää kirjaston mission, vision, arvot ja päämäärät. Yhdeksi uudeksi arvoksi valittiin rohkeus. Arvon mukaisesti etsimme uusia toimintamuotoja rohkeasti virheitä pelkäämättä. Työskentelyn taustalle tehtiin kysely henkilökunnalle tulevaisuudesta. Tuloskorttiluonnoksen hyväksyminen tehdään heti vuoden 2011 alussa. Uudenlaista kirjastokonseptia alettiin toteuttaa käytännössä Sellon kirjastossa, jossa kirjastotilan muokkaaminen kahteen erilaiseen tilaan (klassinen kirjasto ja tapahtumakirjasto) käynnistyi loppuvuodesta.

Vuosi päättyi komeasti Entressen kirjaston Sananvapausjoulukalenterin julkaisemiseen. Kalenterin julkaisemalla kaupunginkirjasto halusi korostaa sananvapauden merkitystä demokraattisessa yhteiskunnassa.

Espoon kaupunginkirjaston vuosi 2010 pähkinänkuoressa

Jaana Tyrni