Matinkylä-Olarin aluekirjasto vuonna 2010

Kirjasto Omena on Suomen seitsemänneksi ja Espoon toiseksi vilkkain kirjasto. Kirjastokäyntejä oli vuonna 2010 noin 676 000 ja lainoja noin 630 000. Kirjasto Omenan kävijämäärä kasvoi edellisestä vuodesta 10 %. Kävijämäärän kasvu selittyy aukioloajan laajennuksella: kirjasto avautuu aamulla jo klo 9 ja sillä, että Kirjasto Omena on onnistunut tarjoamaan alueen asukkaille mielenkiintoisia tapahtumia ja se on suosittu ja viihtyisä tapaamis- ja pistäytymispaikka ostosten yhteydessä. Viihtyisyyttä lisättiin alkuvuodesta akustiikkaremontilla.

Asiakastilaisuuksia pidettiin enemmän kuin koskaan aiemmin. Kirjasto Omenassa järjestettiin ohjelmaa mm. Lainan päivänä 8.2., Lukuviikolla (22.2.-28.3.) , Kirjan ja ruusun päivänä (4.5.) , Mielikirjapäivänä (10.10.). Kirjailijavieraina kävivät Jussi Wahlgren, Tuomas Kyrö, Anja Snellman, Kari Enqvist, Sinikka Paavilainen, Henri Meinander, Taavi Kassila ja Laura Lahdensuu. Etenkin Anja Snellman ja Kari Enqvist keräsivät suuren yleisön. Marraskuussa järjestettiin tunnelmallinen kamarikonsertti, jossa esiintyi Duo Arete.

Syksyllä aloitettiin lukupiiri, joka kokoontui neljä kertaa. Keväällä pidettiin digikuva-aiheinen teemailta ja 17.11. internet-päivä. Internetin alkeet ja tietopaja jatkuivat mikroluokassa vuoroviikoin.

Kirjasto Omena oli mukana Espoon ja Kauniaisten dementiayhdistysten Muistiluotsi-projektissa ja siihen liittyen kirjastossa järjestettiin 16.3. Lue muistisi iloiksi -tilaisuus ja 20.9. muisti-aiheinen luento.

Lapsille ja nuorille järjestettiin runsaasti erilaisia tapahtumia ja toimintaa musiikkileikkituokioista Lempibussiin ja Mikko Mallikas workshoppiin. Koulu- ja päiväkotiryhmiä on käynyt kirjastovierailuilla runsaasti. Vuoden alussa aloitettiin tyttöjen netti-illat, jotka ovat osoittautuneet menestykseksi. SPR järjesti kirjaston tiloissa viikottain Läksyhelpin.

Kirjasto Omenan asiakasraati järjestettiin elokuussa lasten- ja nuortenosaston asiakkaille. Mukana oli sekä lapsia että vanhempia. Raadin antaman palautteen perusteella lastenosastolle ostettiin perinteinen keinuheppa. Lisäksi tehdään kirjalistoja ja vinkkauksia asiakastoiveiden mukaisesti.

Kirjasto Omena on mukana Facebookissa ja Twitterissä. Lisäksi kirjaston lasten- ja nuortenosastolla on oma kirjavinkkausblogi Kirjasto Omenan Kirjapuutarha. BeBook ja Bookeen Cybook Opus -sähkökirjan lukualustat tulivat asiakkaiden lainattaviksi.

Palvelutoimintaa kehitettiin vuoden aikana vertailuperiaatteella Entressen kirjaston kanssa ns. Rentoa ryhtiä-projektissa.

Merja Pihlajamäki
Aluekirjastonjohtaja