Maakuntayksikön vuosi 2010

MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA 2010
Koulutukset
Koulutustilaisuuksista suosituin oli jo perinteeksi muodostunut katsaus edellisvuoden kirjauutuuksiin. Tilaisuuteen osallistui 127 henkilöä. Päivä järjestettiin yhdessä Uudenmaan Ely-keskuksen kanssa. Kirjasampo- ja tietokantapäivä järjestettiin Sellon, Turun ja Porvoon kaupunginkirjastojen voimin ja se keräsi 25 kuulijaa. Seuraavana koulutuspäivänä vierailimme Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin kirjastossa ja Monikielisessä kirjastossa. Päivän aikana tutustuimme mm. venäläiseen kirjallisuuteen ja Espoon kaupunginkirjaston monimuotoisuustoimintaan. Koulutuspäivään osallistui 23 henkilöä. Kiinnostusta herätti myös digitointia, rakennustietokantoja, e-kirjahanketta, ELY-keskuksia ja kansallista yhteisluetteloa käsittelevä koulutuspäivä, joka järjestettiin Porvoon kaupunginkirjaston, Rakennustiedon, Kansalliskirjaston, ELY-keskuksen ja Porvoon kaupunginkirjaston henkilökunnan voimin. Koulutuspäivä keräsi 22 osallistujaa. Vuoden viimeisenä koulutuspäivänä harjoiteltiin arkipäivän ja kirjaston ruotsinkieltä sekä kuunneltiin esityksiä ruotsinkielisestä nuorisotyöstä Espoon ja Helsingin kaupunginkirjastoissa. Päivään osallistui 25 osallistujaa.

Näyttelyt
Kalevala-aiheinen kirjanäyttely pystytettiin Sellon kirjaston ala-aulaan kahdeksi viikoksi helmi-maaliskuussa. Kotiseutuidentiteettiä vahvisti Espoo-aiheinen kirjanäyttely, joka pystytettiin samaan tilaan kahdeksi viikoksi elokuussa.

Muu toiminta
Maakuntayksikön erikoiskirjastonhoitaja ja toinen kaupunginkirjaston työntekijä osallistuivat maakuntakirjastokokoukseen Tampereen kaupunginkirjastossa, jossa he kertoivat HelMet-monihausta ja EkiWikistä. Espoo-päivänä 27.8. Espoon kaupungin nimistönsuunnittelija kertoi kirjaston asiakkaille Espoon nimistöstä. Tilaisuus keräsi viisitoista kuulijaa. Syksyllä järjestettiin Espoon kaupunginmuseon museo-oppaan esitys ”Keisarin vierailusta talvisotaan” ja entisen maakuntakirjastonhoitajan johdolla asiakkaille suunnattu kotiseutukävely Leppävaarassa. Näihin kahteen tilaisuuksiin osallistui yhteensä 56 henkilöä. Maakuntayksikön erikoiskirjastonhoitaja vinkkasi Espoo-aiheisia kirjoja kirjaston senioritapahtumassa, johon osallistui noin 12 henkilöä.

Aineisto ja lainaus
Maakuntayksikköön kuuluvia Espoo- ja Uusimaa -kokoelmia käytiin läpi ja poistettiin nollalainoja. Avohyllyissä olevan maakuntakokoelman lainaus väheni 1,5 %, eli 1,2 % vähemmän kuin Sellon kirjaston lainaus keskimäärin.

Kaukopalvelu
Espooseen saapuneet kaukopalvelutilaukset vähenivät 13,70 % ja Espoosta toimitetut kaukopalvelutilaukset vähenivät 15,54 %. Saapuneista tilauksista pystyttiin toimittamaan 99,2 %. Kaukolainalähetyksistä noin puolet meni Uudellemaalle ja puolet muualle Suomeen. Espoon kirjaston omien asiakkaiden pyyntöjen perusteella tehdyt kaukopalvelutilaukset laskivat 21,71 % ja saadut kaukolainat laskivat 20,78 %. Espoolaisten sukutukijoiden mikrofilmejä koskevat kaukolainatilaukset vähenivät 13,33 %. Sellon kirjaston mikrofilmien paikalliskäyttäjät vähenivät 40,15 % ja mikrofilminlukulaitteiden käyttötunnit vähenivät 40,50 %. Mikrofilmihuone oli suljettu kuukauden verran Sellon kirjaston muutostöiden takia.

Kategoria(t): 2010. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.