Kaunotiimin vuosi 2010

• Sellon kirjaston kaunokirjallisuusosastolla oli mullistava vuosi. Ensimmäinen iso muutos tuli kun alakerran isosta tiimistä tehtiin kaksi eri tiimiä, Kauno- ja Palvelutiimi. Tämä tarkoitti sitä että nimenomaan kaunokirjallisuuteen erikoistunut henkilökunta sai tilaisuuden entistä enemmän keskittyä henkilökohtaisempaan asiakaspalveluun uudella Kysy-tiskillä aulassa, kokoelmien hoitoon ja tapahtumatuotantoon.

• Keväällä uusi innostunut Kaunotiimi perusti suomenkielisen kirjallisuuden lukupiirin, josta tuli asiakasmenestys, aloitti käsityökerhon yhdessä tietotiimin kanssa ja järjesti Loveboat-tapahtuman. Loveboat-viikolla tanssiittiin Bollywoodia, suositeltiin romanttisia kirjoja ja kuultiin sekä musiikkia että kirjailijahaastatteluja. Aula ja alakerran Runonurkka oli koristeltu rekvisiitalla ja henkilökunta ajoittain pukeutunut ”romanttisen dramaattisesti” – rekvisiitta ja teatterivaatteet tulivat espoolaisesta kesäteatterista.

• Kaunokirjallisuuden genrehyllyt kuten jännitys, viihde ja eräkirjat ovat saaneet paljon kiitosta asiakkailta. Keväällä Kauno järjesti genrenäyttelyn aulassa jossa esitettiin ehdotuksia uusista hyllyryhmistä . Monet asiakkaat osallistuivat kirjallisesti tai suullisesti äänestykseen ja eniten ääniä saivat ehdotukset: historialliset romaanit, elämäkertaromaanit, klassikot ja novellit. Genrekysely ja näyttely saivat aikaan paljon keskusteluja kirjallisuudesta ja kirjaston asiakaspalvelusta asiakkaiden ja henkilökunnan keskellä, mikä on hieno asia. Äänestyksen tulos toteutettiin heti uusina genreryhminä.

• Kirjastossa on ennestään tarjottu erilaisia tiedonhakukursseja mikroluokassa. Kauno kehitti oman kurssin, jossa esiteltiin kaunokirjallisia tietokantoja, blogeja ja muita sivuja ja asiakkaat saivat harjoitella miten näissä liikutaan ja osallistutaan.

• Kaunolaiset sekä järjestivät kirjailijailtoja että osallistuivat haastattelijoina niihin. Keväällä järjestettiin kaksikielinen keskustelu luokkayhteiskunnasta mm. Niklas Herlinin kanssa. Romanttisesta kirjallisuudesta keskusteltiin Tuija Lehtisen kanssa. Syksyllä oli aiheena omaelämäkertakirjoittaminen Pia Ingströmin kanssa.
Syksyllä Benny Törnroos oli laulamassa ja puhumassa Tove Janssonista ja Carina Räihä kertomassa Mount Everest seikkailustaan.

• Kaunotiimissä on kielten ja kulttuurien tuntemus monipuolista. Paitsi laajoihin suomen, ruotsin ja englanninkielisiin kokoelmiin olemme satsanneet Sellossa erityisesti myös laadukkaaseen espanjalaiseen, ranskalaiseen ja venäläiseen kokoelmaan. Henkilökunnan keskuudessa puhutaan ruotsia, englantia, ranskaa, espanjaa, unkaria, saksaa ja romaniaa. Venäjänkielinen informaatikko hoitaa laajaa kokoelmaa, solmii suhteita venäjänkielisiin asiakkaisiin ja järjestää monenlaista toimintaa, mm. venäjänkielisiä tiedonhakukursseja kerran viikossa. Vieraskulttuurisia tapahtumia vuonna 2010 olivat myös unkarilainen ja meksikolainen juhla, jotka täyttivät alakerran aulaa.

• Syksyllä alettiin suunnitella seuraavaa isoa muutosta, kaunokirjallisuuden kokoelman siirtoa yläkertaan ja kaunotiimin yhteistyötä tietotiimin kanssa. Vuoden lopulla, juuri ennen joulua, hyllyjen ja aineiston siirto ylös alkoi.

Kaunotiimi

Kategoria(t): 2010. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.