Hakeutuva kirjastotoiminta Espoossa (kirjastoautot, kotikirjasto, logistiikka) vuonna 2016

Espoon kaupunginkirjaston hakeutuvaan toimintaan kuuluu kirjastoautot Helmi ja Välkky, kotipalvelu nimeltään Kotikirjasto Taika, sekä kaupunginkirjaston logistiikkaosasto.

Kirjastoauto Helmi vieraili vuonna 2016 tuttuun tapaan päiväkodeilla ja asuinalueiden iltapysäkeillä. Kirjastoauto Välkky puolestaan kävi päiväkodeilla, kouluilla, vastaanottokeskuksissa, palvelutaloilla ja erilaisissa tapahtumissa. Painopisteisiin kuuluivat palvelut vastaanottokeskuksissa sekä OppiBussin kehittäminen kouluja ja palvelutaloja varten. Välkyssä järjestettiin yhteensä 270 tapahtumaa joissa kävijöitä oli noin 10.000.

Kirjastoauton kieliharjoittelijat töissä:  Abinaya järjesti Bollywoodtanssia  ja Reband teki videon joka kertoo kaiken olennaisen.

Kirjastoauto turvapaikanhakijoille . Jatkoimme edellisenä vuonna aloitetut käynnit vastaanottokeskuksissa Espoossa. Siikajärvellä joka toinen maanantai ja Nihtisillassa kerran kuussa.

Oppibussi

Osallistuvia pedagogisia menetelmiä hyödyntävä Oppibussi jatkoi matkaansa myös viime vuonna. Koululaiset tutustuivat yhdessä kirjastolaisten kanssa toisiinsa ja itseensä muun muassa kommunikaation, koordinaation ja kehonkielen merkeissä.

Välillä matkustettiin ympäri maailmaa ja opeteltiin suomea varjoteatterin keinoin. Välillä rakennettiin maailmankarttaa sekä mietittiin tunteita ja empatian merkitystä. Maisemat vaihtelivat mielenmaisemista Amazonin lehvästöön ja talvisiin havumetsiin.

Toisinaan tämäkään ei Oppibussille riittänyt, vaan havumetsät vaan lähdettiin reissulle myös avaruuteen. Seikkailun yhteydessä oppilaiden itse suunnittelemat avaruusoliot esiintyvät varjoteatterikankaalla.

Kommunikaation ja motivaation tärkeydestä mukanamme Oppibussissa oli myös vieraita, kuten elokuvaohjaaja Inari Niemi sekä räppäri Avionin Prinssi. ”Parhaita juttuja ovat ne, joissa on sydän mukana!”

Tärkein oppi saatiin kuitenkin Kuninkaantien toimintakeskuksessa.  Oppibussissa esiintyivät vesilinnut, kalmarit, närhenmunat ja jopa Tony ”Space Cowboy” Armstrong (Neilin ja Louisin kauan kadoksissa ollut veli ja galaksin myydyin rock ’n’ roll -tähti. Neil meni aikoinaan kuuhun ihan vain ostaakseen veljensä levyjä, joita ei maankamaralta saanut.) Teatteriesitys on tuleva klassikko ja sen sanoma kuului: ”Lentämisen salaisuus on kepeä mieli, ja kepeän mielen salaisuus on huumori.”

Luontokeskus Haltia

Kirjastoautojen hieno yhteistyö Luontokeskus Haltian kanssa jatkui menneenä vuonna ansiokkaasti. Välkyssä ihasteltiin hauskasti ja lennokkaasti luonnon ihmeitä tähtitaivaasta tähtitaivaan Suomen suurpetoihin. Apuna toimivat 3d-tulostin, älypöytä, tietovisa, erilaiset työpajat, satuhetket, kirjat ja tietysti Välkyn ja Haltian mainio henkilökunta.

Soiva metsä – Sibeliuksen matkassa

Elämyksellinen aikamatka, varjoteatterilla höystetty esitys Jean Sibeliuksen maailmaan ilahdutti usean palvelutalon asukkaita. Yhdessä kotikirjasto Taikan kanssa toteutettu dialogi keräsi paljon kiitosta ja innoitti monet muistelemaan omaa nuoruuttaan.

teksti: Toni Kettinen

Kotikirjaston vuosi oli kiireinen, mutta mielenkiintoinen. Lainamäärät ja tapahtumat kasvoivat vuoteen 2015 verrattuna huimasti.Lainamäärän kasvuun vaikutti mm. palvelutaloille lähetettävien teemalaatikoiden suosio.

Vuoden 2016 aikana Kotikirjasto teki  yhteistyötä mm. kirjastoauto Välkyn ja vanhusten palvelutalojen kanssa. Välkyssä jumpattiin, tietovisailtiin ja luettiin runoja    Muistojen kirjallinen matkalaukku vieraili palvelutaloilla useita kertoja ja oli erittäin odotettu tapahtuma. Samoin Pyry-hyljerobotti sai lämpimän vastaanoton sekä Puolarmetsän sairaalassa, sairaalan kirjastossa että palvelutaloilla.Loppusyksystä Kotikirjasto osallistui yhdessä Tapiolan kirjaston kanssa jokasyksyiseen Sykettä syksyyn -tapahtumaan. Tapahtumapaikkana toimii Tapiolan kulttuurikeskus.Loppuvuonna Puolarmetsän sairaalan kirjaston toiminta lopetettiin muun sairaalatoiminnan loppumisen myötä. Aloimme suunnitella modernia kirjastopalvelukonseptia uuteen Espoon sairaalaan.

Teksti: Marjo Kemppainen

Logistiikkaan vaikutti Kellutus Espoossa suotuisasti laatikkomääriin kuljetusviikolla.

Ennen Kellutusta kuljetettiin ja käsiteltiin yli 1600 laatikkoa viikossa ja kellutuksen aloituksen jälkeen määrä tippui 1400 laatikkoon, joten kuljetuksellisesti kellutuksen aloituksesta oli iloa. Logistiikassa on huomioitu Varausten määrän jatkuva kasvu ja täten loppuvuonna 2016 oli lajittelussa kasvutrendi käynnissä laatikkomäärien osalta.

teksti: Hannu Laakso

Hakeutuva toiminta kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita: Espoon koulut ja päiväkodit, kehitysvammaisten päiväkeskukset, palvelutalot, vastaanottokeskukset, asukaspuistot, kyläyhdistykset, kulturen vid ån, rannat, parkourpuistot, Mll-iltapäiväkerhot, Luontokeskus Haltia, Espoo cine, upeat asiakkaat ja kollegat eri puolelta Espoota.

Kuvat: Petri Muller, David Munoz

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.