Nuortenkirjastotyön vuosi 2016

Oppimisen paikka

Nuortenkirjastotyön erikoistumiskoulutus starttasi lokakuussa. Syksyn lähipäiväkoulutuksissa kävimme läpi eri teemoja, muun muassa ammatillisuutta, osallisuutta ja monikulttuurisuutta työssämme. Vierailupaikoiksi valikoimme kirjastojen lisäksi muita yhteistyökumppaneita ja nuorten kohtaamispaikkoja. Osallisuuspäivää vietimme Oranssi ry:n tiloissa Helsingin Suvilahdessa. Koulutuksessa, joka jatkuu vielä kevään 2017, on osallistujia koko Helmet-alueelta. Koulutuksen tarkoituksena on, että opittavat asiat niveltyvät työn arkeen. Osallistujat jakavat oppimaansa omissa kirjastoissaan ja alueellisesti.

Nuortenkirjastotyön erikoistumiskoulutus starttasi Iso Omenan kirjastosta

Helmikuussa 2017 pidettävien Nuortenkirjareppuvalmistelut alkoivat jo hyvissä ajoin syksyn aikana. Espoon vetovastuun lisäksi avuksi tulivat helsinkiläiset kollegat.

Kaikissa kirjastoissa nuoria osallistettiin toimintaan

Kaikissa kirjastoissa otettiin nuoret mukaan tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen mahdollisuuksien mukaan. Erilaisista kerhoista ja pajoista tuli entistä useamman kirjaston arkipäivää.

Espoonlahden kirjastoissa järjestettiin keväällä nuorten asiakasraadit, joissa kirjaston henkilökunta esittäytyi nuorille. Keskustelussa kirjaston säännöistä ja nuorten toiveista kirjastolle saimme arvokasta tietoa nuorten ajatuksista.

Pointin syyskuun We have a Point -tapahtumaa oli tuottamassa kymmenkunta nuorta. Palvelutorin nuorisotila vox:ssa järjestetty räp-keikka, jossa esiintyjänä paikallinen naisduo AK, veti paikalle yli sata eri-ikäistä kuulijaa.

Suomi-palkinto -juhlassa syksyllä 2016, Entressen kirjastossa oli monenlaista ohjelmaa mm. turvapaikanhakijanuoret räppäsivät.

Potterpäivään Entressen kirjastossa osallistui huikeat yli 2000 innostunutta

Iso Omenan kirjasto aloitti urheilullisen yhteistyön paikallisten toimijoiden ja sponsoreiden kanssa. Futsal-jengi FC VOX on avoin kaikille espoolaisille ja sen toimintaa tuetaan niin rahallisesti kuin sponsorituotteiden kautta (mm. omat pelipaidat, pelikassit, matkakulut). Toiminta on ollut menestys vaikkei varsinaisia turnausvoittoja vielä olekaan.

Useissa kirjastossa pidettiin nuorille kesällä päiväleirejä ja retkiä mm Espoon saaristoon. Hiihtolomaviikolla retkiä tehtiin Nuorisoasiankeskuksen järjestämään koululaistapahtumaan Reaktoriin Helsingissä.

Kuninkaantien lukiolaisten tanssiesitys Entressessä

Kansainvälisellä peliviikkolla eri kirjastoissa metsästettiin Pokemoneja, pelattiin fifa-turnauksia ja miteltiin paremmuudesta lautapelitaidoissa. Soukan kirjasto osallistui mestyksellisesti Pohjoismaiseen Slither-turnaukseen.

Pelaamisesta on tullut tärkeä osa kirjastotyötä. Osallistuminen pelitapahtumiin, kuten Assembly summer oli menestys kaikille osallistuneille toimijoille ja samaa konseptia jatkettiin myös Gamexpossa. Pelikasvatuksen tavoitteena on pelilukutaidon ja positiivisen pelikulttuurin edistäminen, sekä peleihin liittyvien haittojen vähentäminen.

Mediataitoviikolla kaikissa kirjastoissamme animoitiin, videoitiin, koodattiin ja tutustuttiin tekijänoikeuksiin.

Kouluyhteistyö

Perinteisten tiedonhaku- ja vinkkaustuntien lisäksi kirjastot ovat kehittäneet työpajatoimintaa oppisen tueksi. Monialaiset oppimiskokonaisuudet näkyvät kirjastotyössä: opettajat pyytävät entistä rohkeammin erilaisia työpajoja, jotka vastaavat paremmin oppilaiden tarpeisiin nykyaikaisessa oppimisessa.

Vastamainospaja Nöykkiön kirjastossa

Lempibussi kiersi Espoon yläkoulujan toukokuussa jo yhdeksännen kerran. Mä en dissaa! -bussikiertue syksyisin on myös vakiinnuttanut toimintansa. Konseptia on tuotu kouluille myös kiertueen ulkopuolella ryhmäytymistaitojen kehittämiseen ja kiusaamisen estämiseen.

Yhteinen olohuone

Kirjastot koetaan turvallisiksi oleskelupaikoiksi vapaa-ajalla. Pienimmissäkin kirjastoissa on oma vakituinen nuori käyttäjäkuntansa, jolle kirjasto tilana ja paikkana on tärkeä. Paikka jossa saa olla ilman vaatimuksia ja kuitenkin on aikuinen lähellä.

Uuden haasteen ovat tuoneet omatoimikirjastot. Näistä lämpimistä tiloista on tullut tärkeä nuorille erityisesti aikaan, jolloin ulkona oleskelu ei ole mahdollista säästä johtuen. Omatoimiaika on saanut paljon kiitosta. Erityisesti opiskelijat käyttävät kirjastoa aamusta iltaan.

Eri-ikäisten kirjastonkäyttäjien yhteiselämä ei aina suju jouhevasti, kun henkilökunta ei ole paikalla. Nöykkiön kirjastossa järjestettiin syksyllä Omatoimikirjasto – onni vai ongelma? -asukastilaisuus, jossa keskusteltiin ongelmatilanteista ja etsittiin yhdessä ratkaisuja.

Henkilökunta on keskustellut paljon nuoren kohtaamisesta. Kun yhteisiä sääntöjä on aika ajoin kerrattu ja niistä keskustelu, on niihin ollut helpompi sitoutua. Pitkäjänteinen peloton yhteistyö nuorten ja henkilökunnan kanssa tuottaa vähitellen tulosta. Asiakkaiden osallistaminen toimintaan sitouttaa heidätkin parantamaan kirjaston viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Yhteinen piha

Kirjastojen lähialueilla ja kauppakeskuksissa on ollut rauhatonta. Kirjasto yhdessä nuorisotoimen ja muiden toimijoiden kanssa on partioinut mm Leppävaaran alueella. Tuttujen työntekijöiden näkyminen ulkona ja nuorisoryhmien puhuttelu on rauhoittanut turvattomalla alueella. Aseman lapsien Walkers bussi päivysti Sellon kirjaston edustalla tavoittaen satoja nuoria. Kaikilla alueilla on lisätty paikallista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Tapaamisissa jaetaan yhteinen huoli nuorten tilanteesta ja mietitään toimintatapoja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Aila Kaunisvaara

Erikoiskirjastovirkailija