Lastenkirjastotyön vuosi 2016

Hops, nyt saapui uusi OPS!

Aluelastenkirjastonhoitajien työryhmä Rukkaset oli aktiivisessa keskusteluyhteydessä opettajien kanssa koko vuoden. Alkuvuoden tapaamisissa mietittiin, mitä yhteistyö oli siihen mennessä ollut ja mitä syksyllä voimaan tulevat uudet opetussuunnitelmat merkitsevät. Ideoitiin ja tutkailtiin. Tammikuussa käytiin esittäytymässä opetusalan Educa-messuilla. Vuoden mittaan oltiin myös monissa tapahtumissa mukana Kirjastopolkua edustamassa, osana Espoon KULPS! Kulttuuripolkua. Kesällä lastenkirjastolaisia oli konseptoimassa erilaisia kouluyhteistyössä jo toteutettuja työpajaideoita ja toisaalta myös aivan uusiakin ajatuksia Espoon kirjastopajojen työntekijöiden kanssa. Syksyllä sitten käynnistyikin uusi – kirjastojen kannalta varsin vilkas – lukuvuosi.

Koululaiset lukemaan ja samalla digivärkkäämään

Kouluyhteistyö monimuotoistui entisestään: digivärkkäämisen yhdistäminen kirjastosisältöihin osoittautui toimivaksi. Perinteisiä toimintamuotoja jatkojalostettiin toiveiden ja tavoitteiden mukaan, esim. QR-koodipohjaiset tiedonhakusuunnistukset, tiedonhakupakohuonetapahtumat, kirjatrailerit, animaatiotarinat, koodatut runot…

Pojat runoa säveltämässä

Spoken word -työpajassa sävelletään oma runo. Kuva: Sellon kirjasto

…ja pienet perässä

Päiväkoti-ikäisiä ja esikoululaisia kävi kirjastoissa paitsi erilaisilla satutunneilla myös erilaisissa esityksissä, konserteissa ja tapahtumissa. Mediakasvatustuokioiden, koodausleikkien ja animaatiopajojen suosio kasvoi räjähdysmäisesti. Alle kouluikäisiä opastettiin monissa kirjastoissa aktiivisiksi kirjastonkäyttäjiksi elämyksellisten satuseikkailujen kautta. Perhepäivät ja monet muut kirjastojen tapahtumat ovat matalan kynnyksen kulttuuripalveluja, joissa perheet saivat yhteisen kokemuksen kirjastosta monella tapaa antoisana ja virikkeellisenä vapaa-ajanviettopaikkana. Lisäksi lastenkirjastolaiset vierailivat säännöllisesti yhteistyössä kirjastoauton kanssa Siikajärven vastaanottokeskuksessa.

Ulla Nevanlinnan esityksessä eläydyttiin suuriin tunteisiin. Kuva: Tapiolan kirjasto

Kaikki lukemaan!

Lastenkirjastotyön tärkeimpiä tavoitteita on innostaa lapsia lukemaan; keinot vinkkauksesta ja lukudiplomeista lukubingon kautta lukuhaasteeseen olivat käytössä. Lukemaan innostettiin sekä koulupäivän aikana että sen jälkeen kirjastoon tulevia lapsia.

Kirjastopolun kirjailijavierailut ja kirjailijatyöpajat olivat suosittuja. Alakoululaisten kirjailijavierailuja järjestettiin yhteensä 51 ja niihin osallistui 1685 koululaista.

Hankkeet

Lisätyn todellisuuden työpajat

AR-hankkeessa toteutettiin lisätyn todellisuuden keinoin elämyksellisiä kirjastovierailuja erityisryhmille ja tavoitettiin peräti kolmisenkymmentä – niin päiväkotien kuin koulujenkin – erityisryhmää ja lähes tuhat osallistujaa. Osa työpajoista ryyditettiin Pulmaario-hankkeesta bongatuin ”matikkamaustein”. S2-ryhmiä eli luokkia, joissa ainakin osa oppilaista oppii suomea toisena kielenään, kävi AR-hankkeen myötä ja myös sen jälkeen aiempaa tiuhempaan kirjastoissa.

Pulmaario-kerhot

Pulmaario-hankkeen kerhot innostivat lapsia niin Sellossa, Entressessä, Tapiolassa kuin Kivenlahdessakin matematiikan ja ohjelmoinnin saloihin. Ohjaajina toimivat Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen sekä tietojenkäsittelytieteen laitosten opiskelijat. Tässä hankkeessa mukana olleilla kirjastolaisilla oli huima oppimisen tilaisuus, ja monenlaiset tavat tehdä toiminnallista matematiikka ja koodausta jäivät osaksi kirjastojen työpajatoimintaa.

Pulmaarioiden lisäksi järjestettiin monenlaista muutakin kerhotoimintaa. Kerhot kokoontuivat yhteensä 162 kertaa ja houkuttelivat mukaan 1983 lasta.

lapset fraktaalin keskellä

Kesäpulmaariossa teipattiin kirjaston lattiaan fraktaali. Kuva: Tapiolan kirjasto

Runomatkahanke 2. luokkalaisille

Keski-Espoon alueen kouluissa kiersi runoilija Johanna Venhon ja erikoiskirjastonhoitaja Pirkko Ilmasen runomaistiaismatka työpajoineen.

Tapahtumia ja teemaviikkoja

Harry Potter -ilta

Kansainvälinen Harry Potter -ilta helmikuussa sai Potter-fanit liikkeelle sankoin joukoin. Monessa kirjastossa oli mm. taikaliemipaja, loitsupaja, taikasauvapaja sekä tietokilpailu. Yhteensä Potter-aiheisia tapahtumia oli 10 ja osallistujia huimat 2685.

Sankaribussi-vinkkaukset

Välkky-kirjastoauto miehistönään kaksi lastenkirjastolaista, nuorisotyöntekijä sekä kuljettaja kiersi toukokuussa Sankari-vinkkausbussina viikon ajan Espoon viiden alueen kouluilla. Vinkattiin kirjoja ja keskusteltiin samalla ystävyydestä ja yksinäisyydestä, kavereista, kiusaamisestakin.

Ekaluokkalaiskampanja

HelMet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanja sai tänä vuonna kumppaniksi kirjailija Tuula Kallioniemen ja kustannusosakeyhtiö Otavan. Ekaluokkalaiset saavat opintiensä alkamisen kunniaksi ikioman Reuhurinteen alakoulu -kirjan! Monessa kirjastossa järjestettiin jo syksyllä juhlia ekaluokkalaisten kunniaksi.

Koodaustapahtumat

Vuonna 2016 kirjastoissa koodattiin ahkerasti. Koodareiden ikähaarukka vaihteli eskareista eläkeläisiin ja välillä yhtä aikaa koodaamassa oli useampikin sukupolvi. Syksyllä etsittiin koodeja niin kirjastoista, kouluista, museoista kuin virtuaalimaailmoista Yleisradion tuottamassa pelissä Rosan koodi. EU-koodiviikolla Suomen Kirjastoseuran ja Googlen yhteistyössä pääsivät lukiolaiset hommiin Tapiolan kirjastoon oppimaan ja opastamaan pienille runokoodausta ja robotiikkaa.

runokoodausta Tapiolan kirjastossa

Tytötkin innostuivat koodaamisesta! Kuva: Tapiolan kirjasto

Kirjareppu

Tänä vuonna oli espoolaisten vuoro järjestää Lasten Kirjareppu -koulutuspäivä Helmet-kirjastojen lastenkirjastotyötä tekeville kollegoille. Marraskuisena torstaina Espoon valtuustotalolla puhuttiinkin todella painavaa asiaa: kuluneen vuoden aikana ilmestyneet lastenkirjat olivat keskiössä.

Lastenkirjastotyöryhmä Rukkasten puolesta

Heliminna Hakala ja Marjukka Peltonen

Kategoria(t): 2016, lastenkirjastotyö. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.