Entressen kirjaston vuosi 2016

Entressen kirjastoon perustettiin syksyllä Aistien huone. Se on kaikille avoin tila, jossa voi aistia meneillään olevan teeman tunnelmaa audiovisuaalisesti, tunnustella esineiden materiaaleja sekä nuuhkia paikan tuoksuja. Teemat vaihtuvat noin kuukausittain. Teemoina olivat italialainen rantakahvila, japanilainen kevät kirsikankukintoineen ja Pohjolan talvi, jossa poronkellot kalkattivat ja havupuut tuoksuivat.

Pohjolan talvi aistien huoneessa.

Uudella paikalla, heti kirjaston aulassa oleva Paja on löytänyt kävijänsä. 3D-tulostus kiinnostaa erityisesti koululaisia ja perheitä. Suosion kannustamana Pajan aukioloja laajennettiin niin, että siellä on opastaja arkisin iltakuuteen ja opastusta voi saada myös viikonloppuisin. Todettiin, että datanomiharjoittelijan lisäksi siellä tarvitaan omaa henkilökuntaa, mutta osaavan resurssin järjestäminen Pajaan oli haasteellista ja sen viilaaminen on vaiheessa. Asiakkaat voivat käyttää Pajaa omatoimisesti suoritettuaan paja-ajokortin. Myös omatoiminen ajanvaraus on alkanut toimia.

Paja kuuluu kaikille ja sinne tullaan koulutunneillakin.

Lukioyhteistyö etenkin Kuninkaantien lukion kanssa on alkanut itää alueen lukioihin kohdistettujen aktivointitoimien ansiosta. Helmikuussa Kuninkaantien lukiolaisporukka tanssi Vanhojen tansseja Estradilla ja sitä kauneutta katsomaan saapui ikäihmisiä ja muita runsas joukko jo hyvissä ajoin ennen esityksen alkua.

Syksyllä peräti 13 Kuninkaantien lukion opettajaa saapui kokoustamaan kanssamme siitä, mitä kirjasto ja lukio voisivat yhdessä tehdä. Keskusteltiin vilkkaasti ja monella opettajalla oli ajatusta ja toivetta asioista, mitä oppilaat voisivat kirjastossa ja kirjastolaisten kanssa tehdä. Suunnitelmat ja yhteistyökuviot alkavat realisoitua v. 2017. (Mm. opiskelijat järjestävät Entressessä poliitikkopaneelin, meppihaastattelun, kirjoittivat kirja-arvosteluja kirjanäyttelyyn ja kirjaston edustaja kävi aamunavauksessa mainostamassa lukutilojamme).

Wanhojen tanssit kiinnostivat hyvinkin nuoria.

Kirjaston tapahtumat ylittivät ensimmäisen kerran 20 000 kävijän määrän! Tapahtumiin osallistui 20 209 henkilöä, vaikka niiden määrä laski 16% ollen 702 kappaletta. Osallistujamäärä kasvoi 11 % vuoteen 2015 verrattuna. Tapahtumatuotannon osalta suunta kääntyi sinne, mitä tavoitellaan: vähemmän on enemmän.

 

Kultabileet. Suomi palkinto ja 7v. Onhan siinä juhlan aihetta!

Tapahtumista jäivät mieleen Suomi-palkintojuhlat, jotka pidettiin kirjaston 7-vuotissynttärinä aprillipäivänä. Samoihin aikoihin ajoittuu myös erityinen somepiikki Entressen kirjaston historiassa. Elokuun lopussa vietettiin Espoo-päivää, jonka teemana oli keskiaikainen Espoo. Ohjelmaa riitti kaikenikäisille ja Marttojen kasvi-, sieni- ja yrttipöydät keräsivät ympärilleen runsaasti tiedonhaluisia kyselijöitä ja katselijoita.

Kylläpä on kiva tehä ite!

La Fiamma di Danza-tanssiryhmän pukuloistoa Espoo päivässä.

 

Miekkailunäytösten jälkeen oli tilaisuus tutustua itse harrastevälineisiin.

Mitäköhän tolle pitäis tehdä?

Jukeboksin tiistain tanssit jatkavat hurjaa suosiotaan, juhannustansseista puhumattakaan. Ruokakurssit olivat täyteen buukattuja, niissä tehtiin mm. pizzaa ja muita italian herkkuja sekä sushia. Asunnottomien viikkoon liittyvä villasukkatempaus osoitti, kuinka paljon ihmisillä on halua auttaa: kirjaston vitriinit täyttyivät upeista sukista ja niitä riitti vielä kattoonkin ripustetuksi näyttelyksi.

Ilo liikkua! Jukeboksin tanssit ovat todellakin löytäneet paikkansa.

Vakituiset tapahtumat jatkuivat kuten ennenkin: käsityökerho Entikäs, novellikoukku, lukupiiri, kielikahvila yhteistyössä SPR:n kanssa, omatoimiset uutiskahvit kokoontuvat viikoittain ja Enter ry. antaa vertaistukea tietoteknisissä asioissa.  Muita tapahtumia olivat mm. e-kirjapäivä, Lainan päivä, erilaiset konsertit ja origamipajat.

Kansainvälisessä tarinakahvilassa moni ihminen sai tuntea tulevansa kuulluksi.

Kirjastossa kävi 443 019 asiakasta ja Jukeboksissa 23 800. Entressen kirjaston lainaus muodostaa 13% Espoon lainauksesta ja kappalemäärissä laskettuna se oli 316 776 nidettä. Lainaus väheni viitisen vuoteen 2015 verrattuna. Eniten laskua tapahtui aikuisten venäjänkielisen kaunokirjallisuuden kohdalla. Sen sijaan venäjänkielisen lasten aineiston lainaus kasvoi yli 10%. Koko 5K alueen lainaus on 18% Espoon lainoista ja kävijämäärä on 16,7%. Näyttää siltä, että kokoelmien kellutuksen ja omatoimiaukioloajan myötä lainaus- ja palautustapahtumia ”siirtyi” aluekirjastoista lähikirjastoihin.

Merja Peltola

Pedagoginen informaatikko

Entressen kirjasto

 

Lasten- ja nuortentiimin vuosi 2016

Jälleen on takana aktiivinen ja värikäs vuosi toiminnan ja tapahtumien osalta. Entressen kirjasto tavoittaa alueen lapset ja nuoret hyvin: osallistuminen päiväkoti- ja kouluryhmissä on aktiivista ja innokasta. Viime vuonna toiminnassa näkyivät myös Suomi-palkinnon suomat mahdollisuudet järjestää isompaa ja näyttävämpää.

Vuoden 2016 teema lastentoiminnan osalta muodostui vahvasti musiikin ja vieraiden kulttuurien ympärille sekä runouteen Runomatka-projektin myötä.

Vuoden aikana monet teemapäivät, kuten perhepäivät, koululaisten pajapäivät sekä Ilo lukea – tapahtuma saivat innoituksen vieraista maista ja kulttuureista. On tutustuttu erityisesti japanilaiseen ja italialaiseen kulttuuriin. Sen lisäksi on järjestetty musiikkipainotteista ohjelmaa päiväkotiryhmille sekä juhlistaessamme Suomi-palkintoa keväällä. Runomatka-projekti tavoittaa kaikki alueen kakkosluokkalaiset runomaistiaisineen sekä Johanna Venhon pitämine työpajoineen. Näiden lisäksi perustoimintaan kuuluvat satutunnit eri kielillä, kirjavinkkaukset, tiedonhaun opastukset sekä hyvin käyntiin lähtenyt pajatoiminta eri-ikäisille ryhmille. Yhteistyö MLL:n kanssa on tarjonnut alueen pikkulapsiperheille perhekerhon ja sen puitteissa runokylvetystä vauvoille.

Entressen pihalla voi pelailla ja joskus siellä on kirppis.

 

Nuortenosasto Kibe tarjoaa viihtyisän ja turvallisen paikan viettää aikaa kavereiden kanssa tai vaikkapa ottaa shakkimatsi Kiben työntekijää vastaan. Olemme tarjonneet halukkaille myös kerhomaista aktiviteettia vuoden mittaan. Suosittuja ovat olleet Minecraft- ja Sporttikerhot sekä syksyllä startannut shakkikerho.

Yhteistyön tuloksena Espoon Tyttöjen talon kanssa aloitti syksyllä toimintansa tyttöjen Candy-kahvila Jukeboksissa. Myös yhteistyö nuorisotila Sentterin kanssa on jatkunut entiseen tapaansa; työntekijät vaihtavat noin kerran kuussa paikkaa ja tapaavat tuttuja nuoria toisessa ympäristössä. Yhdessä nuorisotoimen kanssa toista kertaa järjestetty Manimiitti-tapahtuma kokosi alueen kahdeksasluokkalaiset kertomaan mielipiteensä mielekkäästä vapaa-ajantoiminnasta.

Alueen yläkoulut ovat käyneet aktiivisesti kirjavinkkauksissa sekä tiedonhaun opastuksissa. Erityisen paljon on toivottu S2-vinkkauksia ja siihen on panostettu vuonna 2016 myös perustamalla erityinen jojo-hyllykkö, mihin on kerätty helppolukuista kirjallisuutta sekä ala- että yläkoululaisille. Uuden opetussuunnitelman myötä on kirjastolla järjestetty vaihtelevaa ohjelmaa koululaisille ns. ilmiöpäivien merkeissä.

Tiina Ollikainen

Erikoiskirjastonhoitaja

Entressen kirjasto

 

Kalajärven kirjaston vuosi 2016

Kalajärven kirjastossa otettiin kesäkuussa käyttöön kauan odotettu omatoimi. Tämä tarkoittaa, että kirjastoon pääsee sisälle kirjastokortilla ja pin-koodilla joka päivä kello 7-22. Tämän myötä Kalajärven kirjaston kävijät nousivat hieman viime vuodesta eli kävijöitä oli koko vuonna melkein 56 000.

Kalajärvellä oli lurepartyt.

Muuten kirjastossa pyörivät tuttuun tapaan satutunnit lapsille joka torstai-aamu ja aikuisten lukupiiri joka kuukauden keskiviikkona. Tammikuussa kirjastossa järjestettiin heijastinpaja, missä päästiin tekemään oma heijastin. Toukokuussa musiikkisatu Ihmemaa Oz keräsi paikalle melkein 100 eka- ja tokaluokkalaista. Kesällä kirjasto huomasi olevansa pokestop suositussa Pokémon Go-pelissä. Tästä innostuneena kirjastossa järjestettiin lurepartyt eli kirjasto laittoi houkuttimen pokestopille tavoitteena houkutella pelaajille harvinaisia pokémoneja.

Kauklahden kirjaston vuosi 2016

Viime vuonna Kauklahden kirjaston kävijämäärät kasvoivat omatoimen myötä 87 % eli kirjastossa kävi yhteensä melkein 80 000 kävijää. Myös lainausmäärät nousivat yli 50 prosenttia. Kirjasto kiittää kaikkia asiakkaita huimasta noususta.

Lähellä sijaitsevat koulut ja päiväkodit kävivät ahkerasti satutunneilla ja kirjavinkkauksissa. Myös lastentapahtumat keräsivät paljon innokkaita katselijoita. Elokuussa kirjasto toimi uusien seitsemäsluokkalaisten ryhmäytyspäivän yhtenä rastina. Melkein 140 uutta seiskaluokkalaista tekivät nuortentila Oskuun uuden taideteoksen seinälle. Kauklahti–seura järjesti toisena vuotena peräkkäin Elävä joulukalenteri-tapahtuman, mihin kirjasto osallistui järjestämällä virtuaalisen joulusadun.

Ryhmäytyspäivän hieno tuotos Oskun seinälle.

Kauklahden historiaa käsittelevä kävelyretki keräsi ahkeria kävelijöitä kesäkuussa. Käsityökerho kokoontui kerran kuussa ja jouluna käsityökerholaiset opettivat muita virkkaamaan.

Karhusuon kirjaston vuosi 2016

Karhusuon koulun 3-6-luokkien oppilaat siirtyivät Lagstadin kouluun Espoon keskukseen. Tämän vuoksi henkilökuntaa oli syksystä lähtien paikalla vain kolmena päivänä viikossa. Onneksi omatoimen myötä kirjaston palvelut ovat kuitenkin käytettävissä joka päivä ja kävijöitä olikin tänä vuonna melkein 18 000.

Satukahvit keräsivät perheitä paikalle joka torstai ja keväällä kirjastossa järjestettiin ensimmäiset perhepäivät kahtena lauantaina. Helmikuun perhepäivän aiheena oli luonto, ja siellä lapset saivat kalastella kirjavinkkejä ja opettelivat tunnistamaan eri eläinten jalanjälkiä. Keväällä eka- ja tokaluokkalaiset opettelivat myös rakentamaan ja ohjelmoimaan robotteja legorobottikerhossa. Gumbölen omakotiyhdistys järjesti syksyllä kirjastossa keskustelutilaisuuksia alueen asukkaille.

Petra Rukkinen

Erikoiskirjastovirkailija

Entressen kirjasto

 

 

Kategoria(t): 2016, Espoon kaupunginkirjasto, Keski- ja Pohjois-Espoo, Lähikirjastot Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.