Verkko- ja tietohallintopalvelut 2010

Kaupunginkirjaston tukipalveluyksikkö koostuu Aineistokeskuksesta ja tietohallinnosta. Vuoden 2010 alusta varsinainen tietohallintotehtävä siirtyi sivistystoimeen, myös henkilökunta siirtyi suoraan sivistystoimen alaisuuteen. Verkko- ja tietohallintopalveluita hoitaa nyt kirjaston tukipalveluyksikössä kaksi ja puoli henkilöä: tukipalvelujohtaja, tietoasiantuntija ja erikoiskirjastovirkailija (osan työajastaan).

Kirjaston palvelut siirtyivät kirjastojärjestelmän pääkäyttäjyyttä ja tilastojen laatimista lukuun ottamatta sivistystoimen hoidettaviksi. Koska suuri osa palveluja on siirtynyt jo aiemmin kilpailutetuille toimittajille, kirjaston näkökulmasta omien, seudullisesti hankittujen ohjelmistojen hallinta sekä kaupungin toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden toiminnan valvonta tulee hoitaa hyvin.

Millennium-kirjastojärjestelmä (www.helmet.fi) vuosi oli vilkas. Järjestelmää hoitaa HelMet-kirjastojen yhdessä palkkaama sovelluspäällikkö tukenaan kirjastojen asiantuntijoista koottu ryhmä, johon Espoosta osallistuu kolme henkilöä.

Vuonna 2010 otettiin käyttöön arviointien kirjoittaminen, tunnusluvun sähköinen uusiminen ja sähköpostitse lähetettävä uutuustiedote. Espoon kirjastoautoissa otettiin käyttöön Express Lane –automaattiohjelmisto. Vuonna 2010 näkyvin uudistus oli uuden HelMet-haun (Encore Discovery & Synergy) käyttöönotto. Encore on uuden sukupolven asiakasliittymä, joka tarjoaa mahdollisuuden hakutuloksen jalostamiseen monipuolisesti fasetteja ja sanapilviä käyttäen, mahdollisuuden kommentoida ja tagittaa aineistoa sekä artikkelihaun. Encoren käyttöönottoprojekti aloitettiin kesäkuussa ja uusi hakupalvelu julkaistiin asiakkaille 13.12.2010. Uusi HelMet-haku (Encore) ja perinteinen HelMet-haku (WebPAC Pro) ovat käytössä rinnakkain. (Pääkaupunkiseudun kirjastojärjestelmä, toimintakertomus vuosi 2010.)

HelMet-kirjasto päätti kilpailuttaa uuden julkaisujärjestelmän nykyisen aineistohaun lisäksi. Projektiin palkattiin yhdessä projektipäällikkö ja työ käynnistyi toden teolla syksyllä 2010. Työ aloitettiin kilpailutuksella. Projektiryhmän työhön osallistui tukipalvelujohtaja ja ohjausryhmään kirjastotoimen johtaja. Syksyn aikana pidettiin konseptointityöpajoja, joihin osallistui laajemmin kirjastojen henkilökuntaa.

Oili Sivula

Tukipalvelujohtaja

Kategoria(t): 2010, Espoon kaupunginkirjasto, Tukipalveluyksikkö Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.