Espoonlahden kirjastot 2016

Espoonlahdessa tapahtui paljon, vaikka aluekirjastohanke ei edennytkään vuoden aikana. Suurimman muutoksen alueen kirjastopalveluihin toi Nöykkiön omatoimiaika. Nöykkiössä oli 40 000 kävijää enemmän kuin edellisenä vuonna. Lainauskin kasvoi 30 %. Saunalahden kirjaston kävijämäärä lisääntyi sekin huimasti. Kaikkiaan Espoonlahden kirjastoissa oli kävijöitä yli 367 000, mikä oli 13,5 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Alueen kirjastoista lainattiin lähes 310 000 lainaa.

Nöykkiön kirjastoon pääsi iltamyöhäänkin.

Omatoimiaika sai paljon kiitosta. Erityisesti opiskelijat käyttivät Nöykkiön kirjastoa aamusta iltaan. Muutkin asiakkaat olivat tyytyväisiä, kun saattoivat iltalenkillä noutaa varauksensa myös palveluajan päätyttyä. Nuoretkin löysivät omatoimiajan. Eri-ikäisten kirjastonkäyttäjien yhteiselämä ei sujunut aina parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjasto järjestikin syksyllä Omatoimikirjasto – onni vai ongelma? -asukastilaisuuden, missä puhuttiin ongelmatilanteista ja etsittiin yhdessä ratkaisuja.

Kivenlahden kirjastossa tehtiin sisäilmaremontti. Kirjasto jouduttiin remontin takia sulkemaan kuuden viikon ajaksi. Remontin jälkeen aikuisten lehtisali muutettiin viihtyisäksi Olohuoneeksi, ja lasten- ja nuortenosastot vaihtoivat paikkaa. Kivenlahden kirjaston paja kasvoi hieman vuoden aikana, ja pajalaitteet olivat ahkerassa käytössä.
Soukan kirjastossa jatkettiin tilamuutosten tekemistä. Kirjastoon maalattiin ja rakennettiin pieni näyttelytila, jossa ehti loppuvuonna olla Karoliina Pertamon, Sarin Airolan ja Christel Rönnsin kuvitusnäyttelyt.

Christel Rönnsin kuvituksia

Soukassa, Nöykkiössä ja Kivenlahdessa koottiin elämyksellisiä aineistonäyttelyjä. Näyttelyihin liitettiin rekvisiittaa, vuorovaikutuksellisia elementtejä sekä infotaulussa vaihtuvia kuvia. Myös ajankohtaisiin ja päiväkohtaisiin teemoihin reagoitiin aineistonäyttelyin.

Asiakaspalveluun tehtiin useita pieniä parannuksia: kirjasto aloitti säännöllisen yhteistyön Espoon mielenterveysyhdistyksen kanssa, Nöykkiön kirjaston pieni työhuone muutettiin varattavaksi kokoustilaksi, Nöykkiöön ja Soukkaan saatiin asiakkaille kahvikeittopiste, ja aineiston palautusmahdollisuudet paranivat, kun Soukan kirjaston kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevan Alepan aulaan sijoitettiin kirjaston palautuslaatikko. Espoonlahden henkilökunta julkaisi myös palvelulupauksen asiakkaille.

 

Espoonlahden tapahtumat 2016

Kivenlahden Elokuva- ja kirjalukupiirissä keskusteltiin entiseen tapaan vilkkaasti vuoroin kirjoista ja vuoroin kirjoista tehdyistä elokuvista. Suomenkielinen kielikahvila kokoontui Kivenlahdessa, englanninkielinen Soukassa. Soukassa kokoontui myös käsityökerho, ja Saunalahden Novellikoukussa riitti innokkaita kirjallisuuden ja käsityön ystäviä.

Kivenlahden Elokuva- ja kirjalukupiiri Kirjan ja ruusun päivänä

Jo yli kymmenen vuotta toiminut Nöykkiön kirjaston lukupiiri jatkoi kokoontumisiaan Helga Varangin johdolla. Kirjasto organisoi lukupiirit Soukan, Puistokartanon ja Merikartanon palvelutaloille. Merikartanon palvelutalon lukupiiriä veti vapaaehtoisena Teresia Volotinen, joka piti myös Soukan kirjastossa huhtikuussa Aurora Karamzin -illan.

Naistenpäivää vietettiin Kivenlahden kirjastossa tanssien ja leikkien. Venäjänkielisen tilaisuuden juonsi Natalia Hämäläinen.

Naistenpäivän tanssit Kivenlahdessa

Yhdessä nuorisopalveluiden, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja muiden toimijoiden kanssa järjestettyä Nöykkiö-päivää vietettiin toukokuussa jo kolmannen kerran. Nöykkiö-päivästä on muodostunut iloinen keväinen kyläjuhla, jota osataan jo odottaa.

Nöykkiö-päivänä pääsi kokeilemaan sumopainia.

Kivenlahden kirjasto välitti viljelylaatikkopaikkoja Ulappatorin kaupunkikeitaalle. Eri puolille kaupunkia rakennetut kaupunkikeitaat olivat Espoon Vihervuoden hanke. Kirjastossa järjestettiin toukokuussa Kaupunkiviljelyilta tuleville viljelijöille ja muille kiinnostuneille. Ulappatorin kaupunkikeitaalla käytiin kesäkuussa kirjastoauton kanssa esittelemässä kirjaston palveluja.

Puujalkavitsejä Ulappatorin kaupunkikeitaalla

Kirjastopyörä kiersi sään salliessa ympäri Espoonlahtea. Kirjastopyörä oli mukana mm. Pride-kulkueessa ja Asunnottomien yön tapahtumassa.

Kauniilla ilmalla kirjastopyörä kurvasi rannallekin.

Syyskuussa lähdettiin Kivenlahden kirjastossa Harry Nymanin johdolla vinyyliaikamatkalle Beatlesien maailmaan. Soukan kirjastossa juhlittiin lokakuussa tilamuutosta Maailman ihanin paikka kodin jälkeen -tilaisuudessa. Tilaisuuden nimi saatiin siitä, että eräs asiakas totesi Soukan kirjaston olevan hänelle maailman paras paikka kodin jälkeen.

Lokakuussa Tapiolan lausujat esiintyivät Soukassa Runo valaisee lokakuun -tilaisuudessa, ja marraskuussa Miestenviikolla oli kirjailijavieraana Pajtim Statovci.

Runo valaisi lokakuun

Myös kirjailija Siiri Enoranta vieraili Soukan kirjastossa marraskuussa. Vierailu oli osa Espoon kaupunginkirjaston sateenkaarevien kirjallisuustapahtumien sarjaa.

Kirjailija Siiri Enoranta

 

Virkkauksen ABC -tapahtuma joulukuussa Nöykkiössä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja SPR:n toteuttama Suomen Kulttuurirahaston Terhokerho kokoontui viimeistä vuottaan Nöykkiön kirjastossa. Terhokerho oli 3-vuotinen hanke, jossa lapset, eläkeläiset ja muut aikuiset viettivät yhdessä kiireetöntä aikaa leikin ja askartelun merkeissä.

Joulukuussa Saunalahden kirjastossa vietettiin jälleen yhteistä pikkujoulua. Kunniavieraana oli lasten rakastama Lukukoira Börje.

 

Eeva Jäppinen

Kirjastopalveluiden aluejohtaja

Espoonlahti

Lasten vuosi 2016 Espoonlahden kirjastoissa

”Kirjastoon on kiva tulla!”  – Espoonlahden kirjastoissa lapset ovat tärkeitä asiakkaita ja tämä näkyy toiminnassa. Vuonna 2016 alakoululaisille, päiväkoti-ikäisille sekä lapsiperheille järjestettiin kirjastoissamme yhteensä 536 tapahtumaa, työpajaa tai vierailua ja niissä kävi runsaat 11 000 henkeä.

Vastamainospajoissa keskusteltiin vilkkaasti myös vaatteiden alkuperästä.

Vinkkausten ja tiedonhaunopastusten lisäksi järjestettiin runsaasti uusien opetussuunnitelmien sisältöjä tukevia työpajoja. Niissä tehtiin mm. kirjatrailereita,  vastamainoksia ja animaatioita.

Omat lempilelut taiotaan tekniikan avulla eläviksi

Kiinalaisen taiteen tekniikoihin tutustuttiin kalligrafi Xinsheng Lin johdolla.

Kalligrafiataiteilijan vinkein syntynyt pöllö vinkkaa silmää

Alakoululaisten lisäksi myös eskarilaiset innostuivat koodaamisesta. Parikymmentä erityisryhmää puolestaan kävi tutustumassa lisätyn todellisuuden sovelluksiin ja 3D-tulostamiseen.

Tehdään, opitaan ja pidetään hauskaa, kaikki yhdessä!

Kirjailijoita vieraili kirjastoissamme kertomassa koululuokille omasta tuotannostaan ja työstään sekä ohjaamassa erilaisia työpajoja.

Antti Halme ohjaamassa sankarityöpajaa

Muutama tunnisti Silja Sillanpään Katti Matikaiseksi

Helmikuussa vietettiin Harry Potter -päivää diskoillen Soukan Pikku-Kikessä. Mediataitoviikolla kaikissa kirjastoissamme animoitiin, videoitiin, koodattiin ja tutustuttiin tekijänoikeuksiin. Samalla viikolla 112-päivänä vieraili päiväkoti-ikäisten riemuksi myös paloauto Kivenlahden kirjaston nurkalla. Kirjastossa oli tietenkin tarjolla myös satuja ja tietokirjoja tästä aihepiiristä.

Kivenlahdessa paloi onneksi vain innostus päiväkotilaisten silmissä

Kevään korvalla espoonlahtelaislapsia kokoontui Pulmaario-kerhoon ratkaisemaan koodeja ja visaisia matematiikkatehtäviä.

Äitienpäiväviikolla äiditkin pääsivät hieromaan älynystyröitään

Alkusyksyn ekaluokkalaisjuhlissa kaikissa kirjastoissamme juhlittiin koulutiensä aloittavia, jotka saivat Helmet-kirjastojen ja Otavan lahjoittaman Tuula Kallioniemen Reuhurinteen alakoulu -kirjan.

Syksyn mittaan alakouluille järjestettiin kirjastossa hauskoja tarina- ja tekniikkakaruselleja, joissa kauko-ohjattiin jalkapalloa pelaavia legorobotteja, koodattiin, tutustuttiin tekniikka-aiheisiin kirjoihin sekä kirjatrailereihin ja tutustuttiin lisättyyn todellisuuteen.

 

Yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa on monimuotoista: Lukuvuoden alkaessa Soukan kirjasto oli mukana kertomassa kouluyhteistyöstä ja lapsille kirjastossa järjestettävästä vapaa-ajantoiminnasta maahanmuuttajataustaisten oppilaiden huoltajien vanhempainillassa. Kivenlahden kirjastossa puolestaan järjestettiin lokakuussa S2- eli suomea toisena kielenä oppivien päiväkoti-ikäisten perheille ILO LUKEA JA TEHDÄ YHDESSÄ -kirjastoilta. Tapahtumassa luettiin satuja useilla kielillä ja tutustuttiin paitsi erilaisiin kulttuureihin myös kirjaston Pajan erilaisiin vempaimiin. Lisäksi leivottiin yhdessä karjalanpiirakoita.

Karjalanpiirakoita tuunattiin yllättävinkin maustein, mm. chilillä

Päiväkoti-ikäiset ovat päässeet kutkuttaville mielikuvitusmatkoille kirjastojen satutuokioista. Välillä tarinaa on kuljetettu musiikin avulla ja lapsia leikittäen. Esimerkiksi maapallosatutunnilla tassuteltiin aina maailmaan ääriin asti ja eväiksi riitti kun oli ”laukussa leipää ja piimää vaan”.

Marraskuisissa kirjastoseikkailuissa Espoonlahden kirjastoissa vilisi paitsi eskareita ja viskareita myös hölmöläisiä. Elämyksellisessä lapsia kirjastonkäyttäjiksi ohjaavassa satuseikkailussa lapset pääsivät opastamaan hölmöläisiä siinä, miten kirjastossa tulee käyttäytyä ja kuinka kirjoja kohdellaan.

Hölmöläläisittäin mehua syödään ja keksejä juodaan.

Nöykkiö-päivänä keväällä ja Isien ja lasten lauantaina syksyllä oli kirjastossa tarjolla monenlaista mukavaa puuhaa perheille.

EppelPeppelin konsertissa avautui musiikin myötä tarinoiden aarrearkku.

 

Näyttelijä Jussi Ollila kiersi Espoonlahden neljässä kirjastossa pitämässä hauskan ja vuorovaikutteisen joulusatutuokion.

Heliminna Hakala

Aluelastenkirjastonhoitaja

Espoonlahden kirjastot

 

Saunalahden kirjaston lasten vuosi 2016

Kevätkausi polkaistiin vauhdikkaasti käyntiin Harry Potter-päivällä. Harry Potter -päivää juhlittiin koululla ja kirjastolla helmikuun alussa. Päivän suunnittelussa oli mukana myös nuorisotoimi ja talossa juhlittiin Potteria monin tavoin aamusta iltaan asti. Mediataitoviikkoa taas vietettiin järjestämällä viides- ja kuudesluokkalaisille tekijänoikeusluentoja.

Maailman tarinankerrontapäivänä 19.3. järjestettiin jo perinteeksi muodostunut Ilo lukea -tapahtuma, jossa 1.-2. -luokkalaiset pääsivät tutustumaan eri maiden kieliin ja kirjallisuuteen kirjaston maahanmuuttajatyöntekijöiden avulla.

Huhtikuun viimeisellä viikolla vietettiin Saunalahden koululla taas kirjakarnevaaleja, joissa palkittiin satu- ja lukudiplomiansioituneita luokkia ja oppilaita. Suuri osa oppilaista ja koulun ja kirjaston henkilökunnasta oli pukeutunut mielikirjahahmokseen ja juhla pääsi jopa YLE:n uutisiin asti. Huhtikuussa koululla vieraili myös Kalle Veirto kertomassa kirjailijantyöstä viidesluokkalaisille. Koulun erityisryhmät pääsivät tutustumaan lisättyyn todellisuuteen, kun  AR-hankkeen ihmiset kävivät tutustuttamassa heitä siihen yhden päivän ajan..

Toukokuussa pidettiin yhteistyössä MLL:n kanssa perhepäivä teemalla ”prinsessat ja sankarit”. Tapahtumassa oli monenlaista ohjelmaa: leffaesitys, kirpputori, letityspaja, kruunuaskartelua jne. ja se veti hyvin väkeä. Monet asiakkaat olivat pukeutuneet teeman mukaisesti ja paikalla nähtiin paljon niin prinsessoja kuin batmaneitakin. Perhepäivän lisäksi järjestettiin maaliskuussa myös yksi pienimuotoisempi Muksukino -tapahtuma yhteistyössä MLL:n  kanssa.

Näiden lisäksi kevääseen kuului paljon mm. koodaustyöpajoja, taapero- ja satutuokioita sekä eskareille suunnattu sanataidekerho.

Syksyllä toteutimme edelleen Saunalahden koulun kanssa kiinteää yhteistyötä. Luokille tarjottiin kirjavinkkauksia, kirjastonkäytönopetuksia, tiedonhaun opetusta ja erilaisia kirjapaketteja sekä lukupiiripaketteja. Myös satutuokiot jatkuivat syyskaudella.

Ekaluokkalaisille järjestettiin oma ekaluokkalaisjuhla, jossa kirjasto jakoi jokaiselle ekaluokkalaiselle kirjalahjan. Hölmöläisten kirjastoseikkailussa taas viskarilaiset pääsivät opastamaan hassuja hölmäläisiä kirjaston ja kirjojen käyttötavoissa.

Lisäksi toteutimme opettajien kanssa yhdessä viitosluokille rap-lyriikkatyöpajat, joissa lapset perehtyivät lyriikkaan ja rytmiikkaan, ja tekivät itse oman rap-runon sekä toteuttivat siihen musiikin itse ipadien garageband-ohjelman avulla. Seiskaluokat kävivät kirjastossa myös tutustumassa työelämään. Kirjasto järjesti tet-tunteja oppilaille ja oppilaat pääsivät tutustumaan kirjastotyöhön. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien tukemiseksi kirjasto esitteli seiskoille ja seiskojen opettajille uusia työpajoja, joiden avulla oppilaat saivat vinkkejä erilaisiin, vähän perinteisistä poikkeaviin, nykyaikaisiin työtapoihin. Kiinnostusta herättivät mm. twitter-tarinatyöpajat sekä kuvallisen tarinankerronnan työpajat.

Saunalahden kirjasto järjesti syksyn aikana myös paljon erilaisia lastenkulttuuritapahtumia. Lapsille esiintymässä kävivät mm. Eppelpeppel, Tomi Pulkkinen sekä Jussi Ollila.

Johanna Martikainen

Pedagoginen informaatikko

Pia Göös

Erikoiskirjastovirkailija

 

Espoonlahden lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminta 2016

Kivenlahden, Nöykkiön ja Soukan kirjastoissa järjestettiin nuorten raadit keväällä. Kirjaston henkilökunta esittäytyi nuorille, juteltiin kirjaston säännöistä ja nuorten toiveista kirjaston suhteen.

  • Soukassa säännöt ovat useimpien mielestä kohtuulliset, eikä turhaan jäähyjä jaella, tuttu henkilökunta koetaan tärkeäksi. Kirjaston toivottiin järjestävän enemmän retkiä, hankkivan uusia lautapelejä ja pajoihin toivottiin oikeaa koodausta.
  • Kivenlahdessa toivottiin nuorille lisää sohvia, retkiä ja uusia pelejä. Mietittiin yhdessä miten esimerkiksi akustoinnilla voitaisiin ohjata nuorten äänet muita asiakkaita häiritsemästä, Kirjasto on hyvä paikka; täällä ei ole tylsää eikä tarvitse olla yksin.
  • Nöykkiössä toivottiin leffaesityksiä, käsityö-, askartelu tai lautapelikerhoja.

Perjantaisin tietokoneet pidettiin kiinni ja järjestettiin erilaisia pajoja.

Perjantaipajoissa askarreltiin, pelattiin legoroboteilla, konsoleilla ja lautapeleillä, tehtiin savitöitä, pinssejä, koruja, tanssittiin ja tehtiin musaa.

Pokemon go villitys näkyi myös kirjastossa, pidettiin lure partyjä ja tehtiin retkiä lähimaastoon etsimään pokemoneja.

Hiihtolomaviikolla teimme retket Reaktoriin ja Emman gladiaattorinäyttelyyn.

Kivenlahdessa lasten ja nuorten tilat vaihtoivat paikkoja. Pienimmät lapset saivat aurinkoisen satunurkkauksen ja isommille järjestyi oma nurkkaus sohvineen ja konsolipeleineen. Pajan välineistö lisääntyi, suosittujen 3 D tulostimien lisäksi saatiin vinyylileikkuri ja lämpörässi.

Soukassa koko kirjasto kävi läpi tilamuutoksen ja myös lasten ja nuorten osastoja tuunattiin. Vanhemmat nuoret saivat samalla oman nurkkauksen, jossa on nyt mukava tavata kavereita ja pelata tietokoneilla.

Kirjaston kesäleiri järjestetiin Soukassa heti kesälomien alettua. Ohjattua toimintaa oli maanantaista perjantaihin klo 10-14. Kelit eivät olleet ihan parhaat ulkoleikkeihin, mutta vesisotaa voi hyvin leikkiä sadesäälläkin.

Nöykkiössä kirjaston omatoimikäytön säännöistä juteltiin monena iltana nuorten kanssa. Miten kirjastossa pitää olla kun henkilökuntaa ei ole paikalla, toisten asiakkaisen huomioiminen ja yhteisestä tilasta huolehtiminen. Keskustelujen pohjalta lähdettiin tekemään nuorille omaa tilaa kirjastoon. Sohvat ja tietokoneen ovat nyt syrjemmässä pienten lasten puolelta. Vielä on matkaa siihen, että kaikki roskat löytävät tiensä roskikseen, mutta eiköhän siihenkin vielä jokin ratkaisu keksitä.

 

Keväällä Espoonlahden some-hitiksi nousi kahden nöykkiöläisen tytön perustama Etsivätoimisto Pandavakoilu. Heidän tekemä mainos löydettiin kirjaston ilmoitustaululta, päätimme vähän avittaa tyttöjä asiakkaiden löytämisessä ja postasimme kuvan kirjaston facebookiin. Eipä osattu arvata miten suuri suosio tuolkle päivitykselle tuli – melkein 600 tykkäystä ja 139 jakoa.

 

Nuorten joulutervehdys henkilökunnalle

Leena Kaunisto

Palveluesimies

Espoonlahti

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.