Hyvän kasvun vuosi Espoon kaupunginkirjastossa

Useassa Espoon kaupunginkirjaston toimipisteessä kasvoivat sekä lainaus- että kävijämäärä. Tähän oli kaksi syytä: Ison Omenan kirjasto muutti elokuussa Palvelutorille, ja lähes kaikkien pienten kirjastojen aukioloaikaa lisättiin alkuvuodesta runsaalla omatoimiajalla.

Vuoden lopussa rikkoutui Ison Omenan kirjastossa huikea miljoonan vuosittaisen kävijän raja, mihin on aikaisemmin yltänyt vain Sellon kirjasto. Kyse ei ole kuitenkaan vain määrästä vaan myös laadusta, sillä henkilökunta on saanut vuoden mittaan ilahduttavaa palautetta ystävällisyydestään ja asiantuntemuksestaan.. Myös toimintakonseptia muiden kaupungin palvelujen yhteydessä Ison Omenan palvelutorilla on kiitetty.

Omatoimiaika lisäsi pienten kirjastojen käyttöä merkittävästi

Omatoimijärjestelmä oli vuoden 2016 kuluessa saatu käyttöön seuraavissa kirjastoissa: Aktiivisen oppimisen keskus AKKU Suurpellossa, Haukilahden, KalajärvenKarhusuon ja Kauklahden kirjastot sekä Laajalahden, Laaksolahden, Nöykkiön ja Viherlaakson kirjastot.

Omatoimikirjastot ovat avoinna joka päivä klo 7-22. Osa tästä ajasta on palveluaikaa. Omatoimiaika on lisännyt selvästi pienten kirjastojen lainausta ja kävijämääriä. Esimerkiksi Nöykkiön ja Kauklahden kirjastoissa kasvoi lainaus runsaat 30 % ja Haukilahdessa 40 %.

Laaksolahden kirjaston ystävät ry:n puheenjohtaja Esko Uotila kertoo oman kirjastonsa palvelumahdollisuuksien parantuneen huomattavasti: ”Kauan odotettu omatoimiaukiolo alkoi huhtikuussa. Käynnit ja lainaukset ovat lisääntyneet, lainaus lähes 20 %. Omatoimiaukiolo helpottaa asiointia, kun lainaukset, palautukset ja varausten noudot voi tehdä itselle sopivana ajankohtana. Enää ei tarvitse miettiä, mihin aikaan kirjasto olikaan auki. Kirjastoa voi nyt paremmin käyttää myös kokoontumisiin.”

Vireää maahanmuuttajapalvelua

Kaupunginkirjaston kotipalvelu on tarkoitettu niille espoolaisille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa. Tähän asti kotipalvelua on ollut mahdollista saada suomeksi ja ruotsiksi. Nyt aloitti Venäjänkielinen kirjasto kotipalvelun myös venäjäksi.

Entressen, Sellon ja Tapiolan kirjastoissa alettiin opastaa turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia, kuinka Suomessa asioidaan viranomaisten kanssa. Apu on osoittautunut tarpeelliseksi, koska suomen kielestä hallitaan usein vasta aivan alkeet, ja lähes kaikki lomakkeet ovat vain suomenkielisiä.

Marjut Saloniemi
Viestintäkoordinaattori
Espoon kaupunginkirjasto

Vastaus kohteessa Hyvän kasvun vuosi Espoon kaupunginkirjastossa

1. Nimetön sanoo:

Lasten aineiston lainaus on myös kasvanut:

2015-> 2016:

Sello 15%
    Tapiola 19%
    Entresse 10%
    Hakeutuva 7%

Omatoimikirjastoissa nousu on iso niin kuin lainauksen kasvu muutenkin: esimerkiksi Haukilahden kirjasto 61% ja Nöykkiön kirjasto 57%.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.