Lastenkirjastotyön vuosi 2015

Kirjastossa kasvaa taito kertoa omaa ja kyky ymmärtää toisen tarinaa. Tällaiseksi muotoutui lastenkirjastotyön toiminta-ajatus vuoden alussa. Lause pääsi mukaan myös Espoon koulujen kuntakohtaiseen opetussuunnitelmaan koulukirjastoja ja koulun ja kirjaston yhteistyötä koskevaan osioon.

Vuoden 2015 ehdottomia huippuja olivat syksyn Ella-juhlat ja ekaluokkalaiskampanja, OPS-työskentely ja ensimmäinen kansainvälinen Harry Potter -ilta helmikuussa. Lastenaineiston lainaus kasvoi ja kouluyhteistyötä tehtiin monin eri tavoin. Hyppäsimme mukaan myös kirjastoauton kyytiin tapaamaan vastaanottokeskusten lapsia.

kirjasto oppimisympäristönä

Yhteistyökumppanina koulut

Luokkien kirjastokäynneillä innostuttiin lukemaan ja koettiin monenlaista digivärkkäämistä, sanataiteilua ja tekemistä. KULPS! Kirjastopolkuun tuli uutena mukaan mahdollisuus päästä sarjakuvapajaan.

HelMet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanja sai tänä vuonna kumppaniksi kirjailija Timo Parvelan ja kustannusosakeyhtiö Tammen. Jokainen ekaluokkalainen sai lahjaksi oman kirjan! Kirjastoissa vietettiin Ellan juhlia ja mukaan päästiin myös Musiikkitalolle Ellan synttärijuhliin. Lahjakirjasta löytyy tämä Parvelan ihana esipuhe ekaluokkalaiselle:

”Kirjan kansi on ovi.
Oven takana on toinen maailma.
Siinä maailmassa asuu kaikenlaisia olentoja.
Siellä asuu Nalle Puh. Batman. Pelokas kummitus…”

Koulut aloittivat uuden opetussuunnitelman Espoo-kohtaisen valmistelun ja myös me kirjastolaiset olimme työryhmässä mukana pohtimassa, miten kirjastojen kouluyhteistyö parhaiten vastaa uuden OPSin haasteisiin.

Mä en dissaa -bussikiertueella toukokuussa vierailimme kouluilla etsimässä tarinoista sankarillisia tapoja toimia tilanteissa, missä joku tulee kiusatuksi. Loppuvuodesta osallistuimme maahanmuuttajaperheiden vanhempainiltoihin ja kirjastojen Ilo lukea -tapahtumissa tutustuttiin monenlaisiin kieliin ja kulttuureihin hauskan toiminnan kautta.

entressen ilo lukea

Tylypahkasta lentoon, eli tapahtumia ja teemaviikkoja

Helmikuun kohokohta oli Harry Potter -ilta. HelMet-kirjastot lähtivät espoolaisen nuoren fanin vinkistä mukaan J.K.Rowlingin englantilaisen kustantajan lanseeraamaan ensimmäiseen kansainväliseen Potter-iltaan. Eri puolilla pääkaupunkiseutua järjestetyt kirjastojen tapahtumat olivat yleisömenestys ja kiinnostivat niin lukuisia velhoja ja noitia, kuin jästejäkin. Me espoolaiset vastasimme illan koordinoinnista ja kaikille kirjastoille yhteisten juttujen organisoinnista, ja illan mittaan käytiin mm. kirjastojen välinen reaaliaikainen Potter-tietokilpailu.

taikaliemitunti tekstit

Olimme toiminnassa mukana Mediataitoviikolla, Lukuviikolla, Hour of Code -tapahtumassa, Peppi Pitkätossun synttäreitä viettämässä, Kolibri-festivaaleilla sekä Espoo Cinén yhteistyökumppanina pienten työpajoja järjestämässä. Haluatko kurkistaa, mitä non-stop animaatiotyöpajassa saadaan aikaan?

Messuilla ja maailmalla, eli uteliaina etujoukoissa

Lastenkirjastotyö ja pajatoiminta esittäytyivät tammikuussa Educa-messuilla. Moni opettaja kokeili ensimmäistä kertaa koodaamista kirjaston työpajassa messuille! Saimme kiitosta ajantasalla olemisesta opetushallituksesta asti.

Espoolainen lastenkirjastotyö kiinnosti lukuisia vieraita Suomesta ja maailmalta, saimme vieraita mm. Tanskasta. Itsekin reissasimme: Mikaela ja Maru puhuivat Ruotsissa Skövdessä Bibliotopia 2015 -konferenssissa otsikolla ”Appar, paddor, kod – och böcker. Läslust anno 2015”. Maru matkusti Kirjastoseuran Kirjastot ja kehitys -projektin mukana Tansaniaan kouluttamaan sikäläisiä kollegoja.

Lasten- ja nuortenkirjastotyö sai erityismaininnan, kun Entressen kirjasto vastaanotti opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon joulukuussa. Onnea hienosta työstä, Pirkko ja kollegat!

Tiedepulmia ja lisättyä todellisuutta — hankkeissa opimme uutta

Syksyllä aloitettiin kaksi isoa hanketta. HelMet-kirjastojen Pulmaario-kerhoissa tehdään hauskaa ja toiminnallista matikkaa ja koodausta, yhteistyökumppaneina Helsingin yliopiston Summamutikka- ja Linkkikeskukset sekä matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijat. AR-hankkeessa etsimme lisätyn todellisuuden keinoin tapoja tehdä elämyksellisiä kirjastovierailuja erityisryhmille.

Lastenkirjastotyöryhmä Rukkasen puolesta

Maru Peltonen ja Heliminna Hakala