Aineistokeskuksen vuosi 2010

Espoon kaupunginkirjaston Aineistokeskus palvelee kirjastoja ja asiakkaita asiantuntevasti. Aineistokeskus tarjoaa, tilaa ja luetteloi aineiston sekä hoitaa jokaisen aineistokappaleen käyttökuntoon. Asiakkaat saavat joka päivä täydentyvän aineistoluettelon ja uutuustiedot osoitteesta www.helmet.fi, koska pääkaupunkiseudun luetteloijat tekevät työnsä hyvin ja rakkaudella.

Vuonna 2010 Espoon Aineistokeskuksen tiimirakenne purettiin ja 6.10.2010 näki päivänvalon aineistonkäsittely sekä hankinta- ja luettelointiosasto. Myös Espoontorin tilojen käyttö muuttui hieman: aineistonkäsittely sai lisää paremmin ilmastoitua huonetilaa, kun hankinta- ja luettelointiosasto siirtyi tietohallinnolta vapautuneisiin tiloihin.

Aineistorahaa käytettiin 1 350 700 euroa eli 5,53 euroa asukasta kohti. Kokoelmatyön vastuu on alueilla, mutta johtoryhmä päätti, että kokoelmatyön omistaja kaupunginkirjaston tasolla on vuoden 2011 aikana valittava aineistopäällikkö. Vuonna 2010 Aineistokeskuksella oli kuitenkin joitakin kokoelmatyöhön liittyviä vastuita:

• Kulttuuritalkoo-määrärahan käytön organisointi johtoryhmän periaatepäätöksen mukaisesti. Kulttuurirahastolta saatiin 41 516 euroa.
  • Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ostotuella tilattiin suosittua kotimaista kirjallisuutta.
  • Aineistokeskus tuki japaninkielisen kirjallisuuden kokoelman luomista Kirjasto Omenaan.
  • Opi suomea -kielikursseja suomen kielen oppimiseen hankittiin vuoden lopussa aluekirjastoihin 2 900 kpl kirjastojen valintojen mukaisesti.
  • ekirjojen lukulaitteiden vastaava on Aineistokeskuksen asiantuntija. BeBook -lukulaitteita hankittiin 35 kpl ja Cybook Opuksia saatiin lainattavaksi kymmenen kappaletta.
  • eKirjojen valinta Ellibsin tarjonnasta hoidettiin Aineistokeskuksessa. Hankittiin 154 nimekettä.

Aineistokeskus tiedottaa ja osallistaa kirjastojen henkilökuntaa eri tavoin aineistotyöhön. Vuonna 2010 tehtiin tällaista:

• Aineisto Espoo-sivuja ylläpidettiin Facebookissa. Myös Twitter on käytössä.
  • Aloitettiin tiedotesarja Aineistokeskuksen kasvo intrassa ja Facebookissa.
  • Aluekirjastoissa pidettiin elo-syyskuussa Valinnan kehittämisen iltapäivätapaamisia

Aineistokeskus kehitti omaa toimintaansa eri tavoin. Tiimien kehittämispäivät pidettiin keväällä. Kaupunginkirjasto teetti kyselyn aiheena tiimien ja työpisteiden toimivuus sekä johtajuuden arviointi. Lokakuussa Aineistokeskus teki myös oman kyselyn kirjastoille toiminnastaan. Johtopäätöksenä tiimit lakkautettiin, jotta työn jakaminen helpottuisi (tiimien väliset rajat koettiin liian tiukoiksi),  tiedonkulku parantuisi ja ruotsinkielisen luetteloinnin jakaminen helpottuisi.

Oili Sivula

Tukipalvelujohtaja

Kategoria(t): 2010, Aineistokeskus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.