Tapiolan alueen kirjastot 2010

Tapiolan kirjaston aukioloaikaa laajennettiin  perjantai-illasta kahdella tunnilla ja aamun avaaminen jo klo 8.30 vakiintui. Haukilahden ja Laajalahden aukiolot pysyivät ennallaan. Haukilahden lainaus nousi  ja Laajalahden lainaus laski hieman. Tapiolan kirjaston musiikkiaineiston lainaus laski selvästi, mutta erityisesti lasten lainauksen kasvu kompensoi menetyksen. Kokonaisuutena ottaen alueen kirjastojen käyttö näyttäytyi vakiintuneena.  Ikääntynyttä väestöä tasapainottaa monien koulujen ja kulttuurikeskuksen tapahtumien lapsikävijät.

Nettiopastukset erityisesti  senioreille vakiintuivat: läppärikerho, digitarinakerho ja yksilöopastukset. Tapiolan kirjastosta lähetettiin Hyvinvointi-tv-ohjelmaa: kirjavinkkausta, musiikkiesittelyjä, matkakertomuksia. Näistä lähetyksistä saatiin hyvää palautetta asiakkailta. Kulttuurikeskuksen tiloissa järjestettiin kirjailijavierailuja ja uskontojen esittelyjä. Tapiolan ja Laajalahden kirjastoissa kokoontui kirjallisuuspiiri. Soinnun päivänä kuultiin Tapiolan kirjastossa elävää musiikkia.

Koululuokkien tiedonhaunopetuksen ja kirjavinkkauksen lisäksi lapsille tarjottiin Tapiolassa kirjailijavierailuja, satutunteja ja Ilo lukea tapahtuma.  Haukilahti-juhlan nukketeatteri esiintyi kahdelle sadalle lapselle. Laajalahden suositut nuorisoillat voitiin syksyllä toteuttaa joka viikko keväisen kuukausi-illan sijaan. Tapiola osallistui seudulliseen nuorten Lempibussi-kampanjaan.

Alueella kokoontui 4 asiakasraatia, joiden esittämistä toiveista toteutettiin lasten nettihuone Tapiolaan, Haukilahden lehtikokoelman laajennus ja mainittu nuorisoiltojen laajennus Laajalahteen. Kaikille kolmelle kirjastolle tehtiin Face Book -sivut. Flickr-kuvasisustossa on nähtävänä kuvia Tapiolan kirjastosta.

Ammattityön teemana oli kokoelmien arviointi ja aineistovalinnan tarkempi kohdentaminen. Tapiolan kirjasto edustaa kokoelmiltaan laajaa ja syvää kultuurikirjastoa. E-kirjan lukulaitteita saatiin asiakkaille tutustuttuvaksi ja maahanmuuttajille suuri määrä suomenkielen oppimismateriaalia.

Kirjaston tilanahtaus vaikeuttaa toiminnan monipuolistamista. Lisätilahanke ei vuonna 2010 edennyt odotetulla tavalla. Metron tulo ja monelainen muu rakentaminen asettavat muutospaineita kirjastolle odotettavissa olevan väestön sukupolvenvaihdoksen lisäksi.

Elina Smeds

aluekirjastonjohtaja

Kategoria(t): 2010 Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.