Espoon kaupunginkirjaston hakeutuva toiminta 2015

Espoon kaupunginkirjaston hakeutuvaan toimintaan kuuluu kaksi kirjastoautoa, kotikirjasto, Puolarmetsän laitoskirjasto sekä kaupunginkirjaston logistiikkaosasto.

18610968653_0184d3703b_o

Kirjastoautojen vuosi 2015 oli kaikkien aikojen monimuotoisin ja tapahtumakirjoltaan runsain.  Tarjosimme mm. kotouttamispalveluja vastaanottokeskusten asiakkaille kirjastopalveluja esittelemällä, teimme yhteistyötä Helsinki Pride-tapahtuman kanssa sekä toteutimme Oppibussi-konseptia koulujen, eri kieliryhmien ja senioripalvelujen kanssa. Kaikkiaan kirjastoautoissa järjestettiin 293 tapahtumaa, joiden kotina tapahtuma-auto Välkky lähes kaikissa tapauksissa toimi. Kasvu edellisvuoden  163 tapahtumasta oli huima!

Kirjastoauto Helmi vieraili viime vuonna tuttuun tapaan päiväkodeilla ja asuinalueiden iltapysäkeillä. Välkky puolestaan kävi päiväkodeilla, kouluilla ja erilaisissa tapahtumissa. 

Myös kotikirjaston vuosi oli riemukas – HelMet-opastuksia, IT-tohtorin käyntejä sekä upouuden sähköisen asiakasrekisterin käyttöönotto!

22905293931_aae6d59bc1_o22713423865_3e52482ab3_o

Espoon kirjastoautot reagoi ensimmäisten joukossa pakolaiskriisin aiheuttamaan avuntarpeeseen. Välkky aloitti syyskuussa vierailut Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella ja myöhemmin Siikajärven, Otaniemen, Nihtisillan sekä Rinnekodin vastaanottokeskuksilla.

Ehtipä joulukuussa Siikajärvelle vierailulle itse Pukkikin!

Joulukuussa Siikajärvellä vieraili itse Joulupukki!

Esittelimme kirjaston toimintaperiaat-teita, teimme kirjastokortteja ja lainasimme mm. aineistoa suomen kielen oppimisen tueksi. Lapsille järjestimme askartelua, nukketeatteria, satutunteja, yhteislaulua ja muuta mukavaa. Toimintaan osallistui henkilökuntaa muista Espoon kirjastoista. Mukana oli myös joukko kielitaitoisia vapaaehtoisia, joille kaikille iso kiitos!

18609049024_41665a2f45_o
19043963008_62b65640b6_o

Kesän kohokohta oli Helsingin Pride-festivaali, johon Välkkykin osallistui. Pride oli kävijämäärältään vuoden suosituin tapahtuma kirjastoautoissa. Satuparkour, musiikillinen tarinointi, sateenkaarihylly sekä rintanappipaja ilahduttivat festivaalivieraita.

Maailma mahtui Oppibussiin.

Maailma mahtui Oppibussiin.

Syksyn aikana Välkyn Oppibussissa  yhdisteltiin kirjallisuutta ja osallistavia menetelmiä. Työpajoja oli laaja kirjo: maantietopaja, suomalaisen kirjallisuuden paja, kirjallisuuspaja alakouluihin, ruoka- ja hygieniapaja sekä empatia-työpaja.

12208596_10153663678005729_8921959821922719550_n

Pinssien takomista syysauringon valossa Haltiassa. Välkyssä askarreltiin varjonukkeja ja nähtiin varjoteatteria.

Pinssien takomista syysauringon valossa Haltiassa.

Kirjastoautot ja Suomen Luontokeskus Haltia aloittivat tapahtumayhteistyön. Välkyssä järjestettiin ohjelmaa elokuussa sekä syysloman aikana, jossa tehtiin mm. rintanappeja, varjonukkeja sekä nähtiin varjoteatteria.

 

 

 


Kolibri-festivaali18351224726_298d996fba_o

21759651374_21b5054b4e_o

Toukokuun Kolibri-festivaaleilla rakenneltiin leijoja ja saimme myös arvovaltaisia tarinankertojavieraita eri maiden suurlähetystöistä. Festivaalin innoittamana syntyi varjoteatteriesitys Pikku kolibri Napo, joka vei katsojat Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen kertomusten lähteille.

Oletko jo nähnyt QR-koodin kirjaston kirjan kannessa?

Oletko jo nähnyt QR-koodin kirjaston kirjan kannessa?

Kirjat auki kännykällä-palvelusta käytiin kertomassa useilla kouluilla. Koululaiset tutustuivat lasten ja nuorten tekemiin kirjavinkkauksiin kokeilemalla itse älypuhelimia ja tabletteja.

17121855379_ff2fb03b3d_o

 

Välkky sai huhtikuussa kunnian luovuttaa kautta aikain ensimmäisen Satudiplominsa Järvenperän päiväkodin Kaislakorennoille, jotka olivat innokkaasti lukeneet lukudiplomiin oikeuttavan määrän kirjoja.

Vuoden isä 2015

Vuoden Isä 2015 seisoo tarvittaessa vaikka päällään.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö luovutti Vuoden Isä-palkinnon kirjastoautojen David Muñoz Gonzálezelle. Hakeutuva toiminta onnittelee ylpeänä!

 

18301151309_81c32ff771_oKotikirjasto Taika järjesti senioreille Mielimatka-muisteluhetkiä keväällä ja kesällä. Tapahtumissa jumpattiin ja vetreissä tunnelmissa kuultiin toinen toistaan kiinnostavimpia tarinoita. Iloisia muistelutuokioita vietettiin palvelutaloilla myös Kirjallinen matkalaukku-tapahtumissa.

Muistojen matka

 

18927748439_1caf8233ed_o

Luontobussi Välkky toi Espoon asukaspuistoihin luontoaiheista toimintaa, joka innosti lapsia tutkimaan lähiluontoa tutussa ja arkisessa ympäristössä. Innostuneet pikkututkijat toivat mitä ihmeellisimpiä asioita tutkittaviksi – aina lehtikärsäkkäästä karvajalkaisiin hämähäkkeihin. Välkyssä puuhattiin ja askarreltiin pitkin vuotta. Askartelubussin ohjelmassa oli mm. varjoteatteri- ja rintanappityöpajoja sekä joulukorttien askartelua.

Olarin asukaspuistossa varjokaloja, -pupuja, -kissoja, -meduusoja ja -karhuja syntyi kuin itsestään!

Olarin asukaspuistossa varjokaloja, -pupuja, -kissoja, -meduusoja ja -karhuja syntyi kuin itsestään!

20839775079_75b0147a23_o

Kirjastoauto ja elokuvafestivaali Espoo Ciné järjestivät leikkimielisen animaatioelokuvakilpailun Espoon kulttuurikeskuksen Olohuoneessa. Lisäksi Välkyssä esitettiin lyhytelokuvia osana festivaalin ohjelmistoa.

Sibelius-satutunti
2015 vietettiin Sibeliuksen 150-syntymäpäivää, jota myös kirjastoautot juhlisti. Palvelutaloissa vierailtiin Sibelius-tarinahieronnan merkeissä ja Taidetalo Pikku-Aurorassa koettiin elämyksellisiä aikamatkoja Jean Sibeliuksen maailmaan.

Eppurundi

Eppurundille osallistuneiden ekaluokkalaisten ”käyntikortteja”.

 

Koulujen alkaessa alkoi myös kirjastoauton Eppurundi, jolla kerrottiin ekaluokkalaisille kirjastosta ja sen toiminnasta. Kahden tiiviin viikon aikana Välkyssä vieraili yhteensä 900 oppilasta kahdeksastatoista Espoon koulusta.

Jos haluat tutustua kokeshien maailmaan, lähde kanssani sitä tutkimaan.

Jos haluat tutustua kokeshien maailmaan, lähde kanssani sitä tutkimaan.

Useissa eri päiväkodeissa nähtiin pitkin vuotta varjoteatterin keinoin elävöitettyä Yumi-satutuntia. Annelore Parrotin tunnelmalliseen lastenkirjaan pohjautuva esitys on kertomus ystävyydestä sekä uuden oppimisesta – valloittava tutkimusmatka japanilaiseen lastenkulttuuriin.

 

Tallinnan kirjastoauton Annika ja Paul (kuvassa vasemmalla) ottivat meidät vastaan ylenpalttisella vieraanvaraisuudella.

Tallinnan kirjastoauton Annika ja Paul (kuvassa vasemmalla) ottivat meidät vastaan ylenpalttisella vieraanvaraisuudella.

 

 

 

Hakeutuva toiminta teki syksyllä KeHi-päivänä matkan Tallinnaan, jossa tutustuimme paikallisen kirjastoauto Katarina Jeen sekä kirjasto Keskraamatukogun toimintaan. Ohjelmaan kuului myös Espoon hakeutuvan toiminnan laivaseminaari. KeHi-päivä oli kaikin puolin hauska ja antoisa!

 

 

Joululauluja Helmissä

 

Joulun alla kirjastoautojen tontut ilahduttivat asiakkaita laulullaan sekä Helmin iltareitillä että Välkyn asukaspuistovierailulla. Espoon hakeutuva toiminta paketoi vuoden 2015 iloisin mielin!

 

Teksti: Sini Peltola ja Toni Kettinen
Kuvat: Petri Müller, Eva Wilenius, Sini Peltola, Toni Vainionpää, David Muñoz, Pertti Sompajoki, Kenneth Siren

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.