Entressen kirjaston vuosi 2015

Entressen kirjasto sai opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen myöntämän Suomi palkinnon joulukuussa. Palkintoa perusteltiin mm. sillä, että kirjasto luo mahdollisuuksia erilaisten kohtaamiseen, rakentaa yhteisöllisyyttä ja panostaa sekä fyysiseen että kulttuuriseen saavutettavuuteen.

Monikulttuurisuustyö palkittiin Suomi palkinnolla.

Monikulttuurisuustyö palkittiin Suomi palkinnolla.

Osastojen paikkoja myllättiin uusille sijoille ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen, vain lastenosasto ja lehdet jäivät paikoilleen. Paja aloitti toimintansa syksyllä. Siellä panostetaan vahvasti myös käsitöihin.

Entressen kirjastossa järjestettiin 838 tapahtumaa. Se on 228 tilaisuutta enemmän kuin vuonna 2014. Sen sijaan tilaisuuksien asiakasmäärä kasvoi vain yhden prosentin, vaikka niiden määrä kasvoi 37 prosenttia. Tilaisuuksissa kävi 18 230 asiakasta.

Entressen lainaus oli 523 955 kappaletta, josta 43 prosenttia oli lastenaineistoa. Lastenaineiston lainaus kasvoi 9 prosenttia.

Kirjaston kävijämäärä oli n. 460 000, josta Jukeboksin osuus oli 28 000. Kokonaisuudessaan kirjaston kävijämäärä nousi 6,8 prosenttia. Entressen kirjaston osuus Espoon kävijöistä on edelleen 13,8 prosenttia.

Arjen askareita ja kokokohta – aikuisten osaston vuosi

Origamipajojen emäntä Aki.

Origamipajojen emäntä Aki.

Aikuisten tapahtumien vahvan rungon muodostivat säännöllisesti kokoontuvat kerhot. Origamipajojen ja ruokakurssien suosio oli taattu. Käsityökerho Entikäs kokoontui Pajan lähellä, mistä olikin kätevä tutustua Pajan laitteisiin, kuten big shottiin, vinyylileikkuriin tai brodeerauskoneeseen. Henkilökohtaista tietotekniikan opastusta senioreille kysyttiin ja annettiin paljon. Kesällä alettiin kokoontua Uutiskahveille puimaan pinnalla olevia tapahtumia. Lukioyhteistyö pyörähti käyntiin, kun Kuninkaantien ja Espoon yhteislyseon lukion opiskelijat viettivät pari päivää pohtimassa tiedonhaun viisastenkiviä ja kirjallisuuden aikakausia sekä tutustuivat Pajaan.

 

 

Anssi Kela oli suursuosio.

Anssi Kela oli suursuosio.

Vuoden menestys oli taiteilija Anssi Kelan vierailu Entressen kirjastoon. Liki 200 henkeä oli kiinnostunut kuulemaan hänen laulujensa runolyriikasta. Käsityökirjoja julkaissut Molla Mills esitteli virkkaustöitään ja -tekniikoitaan ja piti sympaattisen illan virkkauksen ystäville miestenviikon kunniaksi. Asunnottomien viikkoon osallistuttiin järjestämällä elokuvailta ja keskustelu. Eduskuntavaalikeskusteluja Entressen kirjastossa oli peräti kuusi. Aiheet vaihtelivat naisenergiasta  vapaakauppaan ja monikulttuurisesta Espoosta tasa-arvokakkuun.

 

 

Avoin Paja – tekemisen meininkiä

Tein oman paidan - pajassa tietenkin.

Tein oman paidan – pajassa tietenkin.

Entressen kirjaston Paja avattiin syyskuun alussa. Avoimet pajapäivät ovat tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 17-19.30, jonka aikana tarjotaan opastusta laitteisiin. Asiakkaiden toiveesta ryhdyttiin pitämään itsenäiskäyttöpajaa. Asiakas saa opastuksen pajan laitteisiin, jonka jälkeen hän voi varata pajaa käyttöönsä omatoimiperiaatteella kirjaston aukioloaikoina.

Toinen asiakastoive toteutui, kun saatiin paitaprässi helpottamaan tekstiilipainatuksen tekoa. Pajan asiakkaat ovat monipuolisia ja innokkaita oppijoita kaikista ikäryhmästä.

Tarinoiden taikapölyä ja runotyöpajoja – lastenosasto

Lastenosastolla jatkui vilkas toiminta. Suosittujen viikoittaisten satutuntien lisäksi pyydettiin jonkin verran  tilauksesta mm. joogasatutunteja. Jokaisen kuukauden viimeisellä satutunnilla tarjottiin musiikki- tai draamaesityksen laajemmalle yleisölle kirjaston Estradilla. Esimerkiksi musiikkisadulle ”Ozin taikuri” on pyydetty uusintoja. Eskarilaiset osallistuivat ahkerasti Kirjastohaltijattaren ja -velhon kirjaleikkeihin lähes viikoittain. Kansainvälistä nallepäivää juhlittiin päiväkotilasten kanssa perinteisesti lokakuussa musiikkiesityksen ja mehutarjoilun kera.

Runoja vauvoille ja isommille

Runokylpylässä kylvetettiin vauvaperheitä sanataiteessa kerran kuussa. Runotyöpajoja järjestettiin koululaisille useammallakin teemalla. Kakkosluokkalaisille pilotoitiin ”Runomatka” -työpajaprojekti. Oppilaille järjestettiin kolme runotyöpajaa joiden tuotoksista opettajat kokosivat oppilaille omat runokirjat. Kirjojen julkistamistilaisuus ja suuri runojuhla järjestettiin lopuksi kirjastolla kaikille luokille perheineen.

Kuudesluokkalaisille järjestettiin tilauksesta muutama runotyöpaja. Samoin Muumimamman runojen säilöntäpajoja tilattiin kahdelle koululle (kirjaston edellisen vuoden Tove Jansson -juhlavuoden työpajojen innostamina uusintoina). Kalevalan kunniaksi järjestetyssä perhepäivässä teemana oli runous ja perheille tehtailtiin mm. runomuotokuvia. Pirkko Ilmanen koulutti opettajia runotyöpajoissa myös koodauksen muodossa yhdessä Marjukka Peltosen kanssa.

Lastenosastolla runotettiin ja välillä mention reippaammin.

Lastenosastolla runotettiin ja välillä mention reippaammin.

Kirjavinkkaus – kestosuosikki

Eniten koulut tilasivat kirjastolta kirjavinkkauksia. Kuukausittain vinkkauksissa kävi keskimäärin 300 – 400 lasta. Kulps-kirjailijavieraiksi saatiin Lukukeskuksen kautta mm. Tomi Kontion, Tuuve Aron, Reetta Aarnion ja Antti Halmeen useampaankin kertaan.

Kalavala & shamanistinen maailma -esityksissä Pirkko Ilmanen ja Henri Hiljander avasivat alakoululaisille Kalevalaa ja siihen vaikuttanutta maailmankuvaa elämyksellisesti.

Teemoja ja juhlaa

Ruotsinkieliset luokat kohtasivat suomenkieliset luokat Lukuviikolla ”mielikirjani” -teeman ympärillä. Oppilaat tekivät teemasta ipadille videot ja lopuksi vietimme elokuvahetken popcornien kera katsellessamme videoiden tuotokset yhdessä. ”Mä en dissaa” kiertue pidettiin kolmasluokkalaisille yhteistyössä kirjastoauton ja nuorisotoimen kanssa toukokuussa. Teemana oli hyvä kaveri ei kiusaa.

Hei me leivotaan!

Hei me leivotaan!

Perinteisessä Ilo lukea -tapahtumassamme esittelimme Välimeren maiden kulttuureja ja kirjallisuutta. Keskiöön nostimme Antiikin Kreikan ja Rooman tarinat sekä Italian, Espanjan ja Kreikan kulttuurit. Oppilaat saivat mm. syödä aitoa italialaispizzaa. Kirjastoauto oli yhteistyössä kanssamme.

Helmet-kirjastot osallistuivat Timo Parvelan Ella-kirjojen 20-vuotisjuhlallisuuksiin lahjoittamalla Tammen sponsoroimana Ella -kirjan jokaiselle ekaluokkalaiselle. Pirkko Ilmanen ja Marjukka Peltonen olivat musiikkitalolla pitämässä Helmet-kirjastojen puolesta juhlapuheen Timo Parvelan ja Ellojen 20-vuotisjuhlissa.

Peppi ja perhepäivät

Harry Potter ja velhot.

Harry Potter ja velhot.

Peppiäkin juhlittiin perhepäivänä 28.11. sekä tarjoamalla kouluille sanataidetyöpajoja 70-vuotta täyttävän Peppi Pitkätossun kunniaksi. Perhepäivälauantait ovat kasvattaneet suosiotaan. Ensimmäinen perhepäivä pidettiin keskellä viikkoa kansainvälisenä Harry Potter -iltana. Tapahtuma oli suuri menestys elämyksellisine tiloineen ja työpajoineen.  Vuonna 2015 järjestimme kuusi muuta perhelauantaita, joiden teemoina olivat Kalevala ja runous, suomalaiset eläinsadut, keijukaiset & fantasiakirjallisuus, sirkus (Espoo päivänä), ekaluokkalaisten Ella -juhlat sekä Peppi Pitkätossun joulun avaus.

Kouluyhteistyö vahvistuu

Kouluyhteistyö on alueellamme ollut aina vahvaa ja se on vahvistunut mm. opettajien tilaamien koulutusten kautta. Vuonna 2015 Pirkko koulutti opettajia ja koulukuraattoreja viiden kurssin verran aiheenaan Kirjallisuuden merkitys tunnekasvatuksessa sekä Kirjallisuusterapian esittely. Vuoden aikana lastenosastolla kävi benchmarking -vierailulla opettajia tai kirjastolaisia Turun pääkirjastosta, Oulusta ja itä-Uudenmaan koulukirjastojen uudistushankkeesta.

 

Viihtyisä paikka – Nuortenosasto Kibe

Entressen kirjaston nuortenosasto sai uudet, valoisat tilat keväällä, kun kirjastossa tehtiin tilajärjestelyjä. Kibe muutti entiseen kirjallisuuskortteliin ja on kotiutunut sinne hyvin. Samalla osastoa raikastettiin uusilla sohvilla, ja tätä nykyä Kibessä viihtyvät niin opiskelevat nuoret ikkunapaikoilla päiväaikaan kuin vapaa-ajan viettäjät sohvaryhmillään iltaisin.

Iltapäivä Kibessä.

Iltapäivä Kibessä.

Pelikonsolit, shakkipöydät ja futispöytä ovat kovassa käytössä. Kibe on viihtyisä ja turvallinen vapaa-ajanviettopaikka, missä voi tavata kavereita tai vaikkapa saada apua kesätyönhakuun henkilökunnalta. Kibestä voi myös varata ryhmälle tietokone- tai konsolipeliaikaa päivisin.

 

Yläkoulujen kanssa tehtävä kouluyhteistyö lähti hyvin käyntiin vuoden aikana. Luokat ovat käyneet ahkerasti kirjavinkkauksissa, ja on myös kokeiltu eksoottisempaa aistivinkkausta. Yläkouluyhteistyöhön kuuluvat myös Lempibussi- ja Mä en dissaa –bussikiertueet sekä Lovemessut yhteistyössä Espoon nuortenryhmän kanssa. Uutuutena on myös tarjottu muutamille luokille mahdollisuutta osallistua kirjatraileripajaan, missä oppilaat pääsevät tekemään tableteilla omia kirjatrailereita. Pajoissa yhdistyvät kirjallisuus sekä tekninen toteutus.

Kibe mahdollistaa ja osallistaa

Vapaa-ajankerhoja, ja toimintaa on ollut myös vuoden aikana runsaasti. Suosittu roolipelikerho ja Minecraft-kerho ovat olleet täynnä. Jukeboksin puolella on ollut musiikkipitoista ohjelmaa; mm. YO RAPS! –iltoja, diskoja sekä Volyme Club –iltamia. Hiihtolomaviikolla järjestettiin ohjelmaa, ja marraskuun peliviikolla Kibe oli aktiivisesti mukana kirjastojen yhteisissä pelitapahtumissa. Kesäaikaan lomaileville koululaisille oli tarjolla monipuolista tekemistä aina pallopeleistä askarteluun ja geokätköilyyn. Kibessä kokeillaan erilaisia kerhoja ja aktiviteetteja ja tarjotaan nuorille osallistumisen mahdollisuuksia, kuten DIY-pajat ja legorobottikerho sekä kansainvälinen Hour of code –viikko.

Kibe tekee yhteistyötä nuoriso- ja liikuntatoimen kanssa. Paikallisen nuorisotila Sentterin kanssa vaihdamme työntekijöitä kerran kuussa ja toukokuisessa ManiMiitti –tapahtumassa olimme kirjastona mukana kyselemässä nuorten toiveita ja ideoita. Kesäkuussa Valatorilla nautimme aurinkoisessa säässä ensimmäistä kertaa Keski-Espoon omasta Volyme Fest musiikkifestivaalista

Jukeboksi – lavatanssit huippusuosittu

Nuorta vimmaa Volyme Clubilla.

Nuorta vimmaa Volyme Clubilla.

Jukeboksin vuosi oli hyvä. Kalenteri oli aika tukossa eivätkä kaikki varaukset mahtuneet kalenteriin. Päivisin oli paljon järjestötoimintaa, vinkkauksia, ja kokouksia. Tiistain Lavatanssit ja vapaat tanssit olivat taas menestys ja kiitosta tuli paljon. Tanssit jatkuvat. Old Man´s Tambourine Club toimi hyvin ja Räppiboksiin saatiin ihminen, jolta rap / hiphop musiikki luontuu. Kipinäryhmän kanssa olleista hankaluuksista selvittiin puhumalla. VolumeClubissa kävi 20-60 nuorta kuuntelemassa bändejä. VolumeFest – ulkoilmafestarit kokosivat yli 150 henkeä. Ukulelen alkeissa oli 6 henkilöä, ja muutamat innostuivat ihan ostamaan omat soittimensa. Tälle pajalle tuli jatkopyyntöjä. Asta Kokkarisen Kitaran alkeissa kävi paljon ihmisiä perheistä aina aikuisiin. Syyskuussa alkoi MLL perhekahvila mikä pienien tiedonkulun puutteen takia lopulta saatiin toimimaan hyvin. Bollywood -tanssiopetuskin keräsi sopivan määrä osallistujia.

Soittohuoneessa oli varauksia paljon. Siellä myös nauhoitettiin ja editoitiin Keinumäen koululle video, mistä tuli suuresti kiitosta. Jukeboksissa oli myös yksittäisiä keikkoja ja juhlia sekä muutama ravintolapäiväkin.

 

Kategoria(t): 2015 Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.