Nuortenkirjastotyön vuosi 2015

Viime vuonna kirjasto teki jälleen yhteistyötä tuttujen kumppaneiden ja konseptien parissa. Jokavuotinen Lempibussi-kiertue tavoitti kolmisenkymmentä yläkoululuokkaa. Keväisin kouluilla jo odotetaan yhteydenottoa kirjastosta.

Lempibussin inspiroimana kirjasto on alusta saakka ollut mukana Espoon kouluterveydenhoitajien organisoimassa LOVE-messutapahtumassa. Messuilla vierailee kahden päivän aikana jopa yli tuhat espoolaista kahdeksasluokkalaista. Vaikka messutahti on tiukka ja oppilaat viipyvät Lempihuoneessa vain hetken, se on heille mieluisa elämys. Vielä kuukausienkin kuluttua nuoret kertoivat kirjastossa messuista ja kuulemistaan kirjavinkkauksista.

Tuorein koulyhteistyöprojekti on Mä en dissaa! -bussi. Kirjastoauto vieraili viidellä yläkoululla. Seitsemäsluokkalaisille puhuttiin kiusaamisen ehkäisystä ja hyvän luokkahengen luomisesta. Samalla konseptilla käytiin myös muutamalla yläkoululla ryhmäyttämässä uusia seiskaluokkia.

mä en dissaa

Kevään aikana saatettiin päätökseen Nuortenosasto – vertaisuutta, vastuuta ja yhdessä tekemistä -hanke. Hanke toteutettiin Ison Omenan, Entressen, Soukan ja Kivenlahden kirjastojen nuortenosastoilla. Hankkeessa osallistettiin nuoria ja rakennettiin kirjastoihin nuorten osallistamisen kulttuuria. Nuoret ideoivat erilaisia tapahtumia kirjastoihin ja heidät otettiin mukaan Kivenlahden ja Ison Omenan nuortenosastojen tilamuutoksiin. Nuoret pääsivät valitsemaan kalusteita ja maaleja yhdessä henkilökunnan kanssa sekä kokoamaan kalusteita ja maalaamaan seiniä aikuisten opastuksella.

nuoret valitsivatNuoret valitsivat Kivenlahden kirjaston nuortentilaan mm. verhot ja silittivät ne itse.

Nuortentilan avajaiset

Aila Kaunisvaara ja Eeva Jäppinen