Vuosi 2015 Ison Omenan kirjastossa

Kirjaston vuotta leimasi edellisvuosien tapaan Palvelutorin lähenevä avautuminen elokuussa 2016. Siihen liittyvää suunnittelutyötä ja erilaisia kokeiluprojekteja sekä verkostoyhteistyötä oli runsaasti käynnissä. Kokoelmien muokkaaminen palvelutorin konseptin mukaiseksi – projekti keskeytettiin kellutuksen takia keväällä 2015.

PT_ Ilmakuva

Ison Omenan kirjaston vuosi oli tapahtumia täynnä

Yhteistyötä tehtiin monen eri tahon kanssa kuten Hyötykasviyhdistyksen, Matinkylä-seuran sekä Espoon kirjailijoiden kanssa.  Lisäksi yhteistyö kaupungin muiden toimijoiden kanssa vahvistui mm. influenssarokotuskampanjan ja aikuissosiaalityön päivystyksen kautta. Kirjasto oli mukana myös kaupunginosatapahtumissa, kuten Olari -tempauksessa. Tuleva muutto Palvelutorille vahvisti entisestään yhteistyötapahtumien määrää ja kirjasto halusi testata tulevia konsepteja jo hyvissä ajoin.

Isoimpia tapahtumia vuoden aikana olivat Harry Potter-ilta helmikuussa sekä Muumiviikot elokuussa. Lisäksi kirjastossamme vieraili eläinten viikolla karvaisia kavereita, jotka saivat asiakkailtamme suuren suosion. Sulosointuja kuultiin Tapiola Sinfoniettan Kissakeisari-esityksessä ja helsinkiläinen lastenkuoro esiintyi vironkielellä kirjaston asiakkaille. Ella-juhla ekaluokkalaisille perheineen lokakuussa ja ”Isien ja lasten lauantai” marraskuussa keräsivät huiman yleisön. Myös joulukuussa vierailleet Tiernapojat toivat kulttuuria kirjastoomme.

Lastenosastolla riitti vauhtia ja touhua vauvalorujen, erikielisten satutuntien (suomi, ruotsi, albania, somali, espanja, venäjä, kiina) ja päiväkoti- ja kouluvierailuiden muodossa. Kirjaston henkilökunta jalkautui myös hakeutuvan toiminnan pariin, kuten kulttuurineuvolan pitoon Matinkylän neuvolaan ja esikoululaisten koodausleikkeihin.

Kulttuurineuvola_2

Monenlaista kerhotoimintaa kuten Let´s go English, Let´s go gardening ja Lego-robottikerhoa oli tarjolla. Kesällä lapset pääsivät viikon kestäviin taidekerhoihin ammattilaisen ohjaamana.

Kielien rikkautta riitti satutuntien lisäksi eri yhteistyötahojen kuten Espoon Pohjola-Norden ry:n kanssa. Kura skymning eli lukemista iltahämärässä – tapahtumassa luettiin otteita islantilaisista saagoista pohjoismaisen ruokatarjoilun siivittämänä. Pepin joulu -perhepäivä joulukuussa oli myös menestys.

Pajatoiminta jatkoi huimaa voittokuluaan

Pajassa oli mahdollista 3D-tulostaa, 3D-mallintaa, laminoida, käyttää vinyylileikkuria tarrojen tekemiseen ja painaa vinyyliä myös kankaisiin lämpöprässillä. Paikan päältä saattoi myös lainata iskuporakoneen, sähkönkulutusmittarin, pintalämpömittarin tai ruuvinvääntimen. Omia projekteja saattoi toteuttaa hyödyntäen pajan laajaa työkalukokoelmaa ja sekä huoltaa että korjata omia laitteita. Pajassa vallitsi innovatiivinen toimita ja maker space-henkiset ihmiset tapasivat toisiaan.

Pajalaiset olivat mukana Educa -messuilla ja Mini Maker Faire – tapahtumassa. Pajaan tehtiin uusia hankintoja kuten akku- ja iskuporakoneita, mutta merkittävin tulokas oli tulostava vinyylileikkuri Roland BN-20. Niinpä pajan markkinointia tehostettiin ja eri-ikäisiä vierailuryhmiä (koulut, esikoululaiset, erityisryhmät, kerhot, yhdistykset) kävi tutustumassa pajan toimintaan.

plants

Instrumentit siirrettiin lehtivarastosta tehtyyn musahuoneeseen, joka mahdollisti eri instrumenttien soittamisen ja harjoittelun rauhallisessa tilassa.

Opastukset – niin musahuoneessa, pajassa kuin muutoinkin – olivat tärkeä osa kirjaston toimintaa. ”Lainaa kirjastolainen” -palvelun lisäksi aloitti Tablettikahvila, jossa kahvin juonnin ohessa ratkottiin älylaiteongelmia.

Viikoittaista vauhtia riitti kielikahvilasta roolipelikerhoon. Elokuvakerho ”Keskiviikon kino” aloitti elokuussa, ja löysikin heti alueen innokkaat elokuvaharrastajat. Myös Novellikoukku jatkoi suurta suosiotaan.

Myyrät

AKKU – Aktiivisen Oppimisen Keskus Opinmäessä 2015

Aktiivisen Oppimisen Keskus AKKU avattiin koulujen aloittaessa syyslukukautensa 12.8.2015. Juhlallisempia avajaisia vietettiin 5.9. Espoo-päivänä, jolloin myös koululla oli Family Day. Tilaisuudessa puhui Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sekä entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce J. Oreck. Lapsia viihdyttivät Pikku Kakkosestakin tutut liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti.

Toiminta alkoi pyöriä saman tien vauhdilla. AKUssa vedettiin useita kerhoja syyslukukaudella, kaikkea 3D -korupajoista espanjankieliseen kielikahvilaan. Suosituimmat kerhot olivat 3D -mallinnus ja Vex -robotiikkakerho. Illoissa pyöri Novellikoukku aikuisille.

Kävijämäärät olivat suuria heti alusta. Arkisin AKKU täyttyi koululaisista, mutta iltaisin ja viikonloppuisin omatoimikirjasto löysi käyttäjänsä alueelta. Paja pyöri päivittäin ja avautui iltakäyttöön muutamana iltana viikossa, jolloin paikalla oli henkilökuntaa opastamassa.

AKUn toiminnassa on jatkuvasti mukana yhteistyökumppaneita, mm. Martat sekä Suurpeltoseura osallistuivat aktiivisesti tapahtumiimme. Samoin koulu- ja päiväkotiyhteistyö oli tiivistä alusta lähtien. Yhteistyö samoissa tiloissa toimivan nuorisopalvelujen kanssa oli myös jokapäiväistä ja saumatonta.

IMG_0054

Ison Omenan kirjaston kävijämäärä laski kauppakeskuksen laajentumisesta johtuvan parkkipaikkapulan vuoksi, kuten myös muualla kauppakeskuksessa. Mutta uusi vuosi, uudet kujeet – kovaa vauhtia kohti Ison Omenan palvelutoria eli siellä tavataan elokuussa 2016!

Kategoria(t): 2015, Ei kategoriaa Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.