Espoonlahden kirjastot vuonna 2015

Kaikkien Espoonlahden kirjastojen kävijämäärä kasvoi hiukan edellisvuodesta. Asiakkaita kävi kaikkiaan 324 000. Laskevien lainauslukujen aikana ilahduttaa, että Espoonlahden alueella lainauskin kasvoi. Kaikkiaan lainoja oli lähes 307 000. Osasyynä kasvuun oli se, että Soukan ja Kivenlahden kirjastot pitivät aiemmista vuosista poiketen ovensa auki myös kesälauantaisin. Kesälauantait olivat kirjaston vastaus asiakkaiden toiveisiin.

Nöykkiön kirjaston lastenosastoa remontoitiin elokuusta alkaen koko syksyn ajan. Remontin syynä olivat kirjaston sisäilmaongelmat. Marraskuun alkupuolella muovit poistettiin ja koko kirjasto oli taas entistä raikkaampana käytettävissä.

Joulun alla Nöykkiön omatoimiaika muutti muotoaan. Nöykkiö otti toisena espoolaisena kirjastona käyttöön omatoimikirjastolaitteiston. Palveluaikojen ulkopuolella kirjastoon pääsee omatoimiaikana kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Uusi omatoimiaika sai välittömästi kiitosta asiakkailta.

Soukan kirjaston tilankäyttöä mietittiin vuoden aikana uusiksi. Muutokset aloitettiin kattopalkkien ja seinien maalaamisella talkoilla. Kivenlahdessa kirjaston paja muutti keskelle kirjastoa.

paja2

Espoonlahden aluekirjasto-kulttuuriareena -hanke eteni hieman vuoden aikana. Tarveselvitys hyväksyttiin toukokuun kulttuurilautakunnassa, ja hankesuunnitelma oli joulukuussa lautakunnassa lausunnolla. Lautakunta totesi, että Lippulaivan laajennukseen sijoittuva aluekirjasto-kulttuuriareena mahdollistaisi monipuoliset kirjasto- ja kulttuuripalvelut koko Espoonlahden kaupunginosan väestöpohjalle.

Espoonlahden tapahtumat

Espoonlahden alueen tapahtumien selkärangan muodostavat erilaiset kerhotyyppiset toistuvat tapahtumat. Lapsille suunnattujen satutuntien ja taaperotuokioiden ohella aktiivista toimintaa jatkoi myös esimerkiksi Kivenlahden kirjaston Elokuva- ja lukupiiri. Myös Soukan englanninkielinen ja Kivenlahden suomenkielinen kielikahvila jatkoivat toimintaansa. Kerran kuussa järjestettävä Novellikoukku jatkoi koko vuoden Saunalahden kirjastossa, mutta sen rinnalla nähtiin myös keväällä Soukan kirjastossa alkunsa saanut käsityökerho. Keväällä kerho kokoontui joka toinen viikko, mutta syksyllä asiakkaiden toiveesta siirryttiin jokaviikkoisiin tapaamisiin, joista osa on omatoimisia.

TOIMINTAKERTOMUS Novellikoukku

Helmikuussa muiden Helmet-kirjastojen rinnalla myös Espoonlahden kirjastot ottivat osaa kansainväliseen Harry Potter book nightiin ja pienet velhot ja noidat täyttivät kirjastot. Helmikuussa Nöykkiön kirjastossa järjestettiin myös erilaisia lukijoita ja oppijoita käsittelevä tilaisuus. Kevätkauden suurtapahtuma oli yhdessä Nöykkiön nuorisotilan ja paikallisten toimijoiden kanssa toista kertaa järjestetty Nöykkiö-päivä toukokuussa. Kirjastossa ja lähiympäristössä tapahtui monenlaista, mm. platinaa esikoisalbumillaan voittanut Tuuli esiintyi.

TOIMINTAKERTOMUS Nöykkiö-päivä

Kesäkuussa Kivenlahden kirjastosta tehtiin Kaupunkiluontopäivä-hankkeen veneretki Isoon Vasikkasaareen. Retkelle osallistuivat kirjaston kielikahvilassa käyneet somalinaiset ja heidän lapsensa. Noin 40 lasta ja 20 aikuista nauttivat aurinkoisesta venematkasta, hauskasta yhdessäolosta saaressa, pallopeleistä, laulusta, tansseista, eväistä ja lampaiden katselusta. Loppuretkeen toi lisäjännitystä raekuuro ja ukkosen jyrähtely.

Iso Vasikkasaari4

Syksyllä Espoonlahden kirjastoissa panostettiin laadukkaisiin kirjailijavierailuihin. Nöykkiön kirjastossa vieraili Leena Lehtolainen, Kivenlahdessa Anja Snellman ja miesten viikolla Soukassa vieraili Panu Rajala ja Kivenlahdessa paikallinen kirjailija Ilkka Enkenberg.

TOIMINTAKERTOMUS Leena Lehtolainen

Miesten viikolla järjestettiin lisäksi myös Isien ja lasten lauantai Nöykkiön kirjastossa. Saunalahden kirjastossa puolestaan vietettiin jo perinteisiä pikkujouluja itsenäisyyspäivän alla ja kirjastossa vieraili mm. suuren suosion kerännyt klovni.

TOIMINTAKERTOMUS Saunalahden pikkujoulut

Joulukuussa Soukan kirjastossa juhlittiin Sibeliuksen juhlavuotta Näin tehtiin ”Sehän on Sibelius!” -tilaisuudella. Ohjaaja Piia Hirvensalo kertoi mukaansatempaavasti YLE:n fiktiivisen minidokumenttisarjan tekoprosessista ja kulissien takaisesta elämästä.

Myös kirjaston seinien ulkopuolilla tapahtuviin tapahtumiin otettiin osaa vuoden aikoina. Näistä merkittävimmät esimerkit ovat Asunnottomien yö sekä Soukka- ja Kivenlahti-päivät. Lisäksi kirjastopyörä kiersi kesällä aina sään salliessa alueen puistoja ja rantoja lukijoita ilahduttamassa.

Lasten vuosi Espoonlahden kirjastoissa

Vuonna 2015 Espoonlahdessa hiottiin innokkaasti mediataitoja. Mediataitoviikolla animoitiin, koodattiin, 3D-tulostettiin, juonnettiin radio-ohjelmia ja koottiin legorobotteja. Koululaisille oli KuMuKi-vinkkaus ja pienemmille 3D-satutuokio.

Työpajat vakiintuivat yhteistyömuotona koulujen ja päiväkotien kanssa. Koululaisille on ollut kirjatraileri-, animaatio- ja kirjanselkärunopajoja sekä mm. vastamainospajoja, Japanin hetki, kiinalainen taidepaja, iberoamerikkalainen Kolibri-leijapaja. Päiväkoti-ikäiset puolestaan ovat tutustuneet lisätyn todellisuuden alkeisiin värityspajassa. Eskarilaisia ja ekaluokkalaisia on käynyt kirjastoissa sankoin joukoin koodaamassa ja tekemässä omia animaatioita.

animaatioita

Kaikki Espoonlahden kirjastot olivat täysillä mukana kansainvälisen Harry Potter-päivän maagisissa tunnelmissa, ja Saunalahden kirjastossa järjestettiin kielitietoisuutta ja monikulttuurisuutta tukeva ILO LUKEA -tapahtuma. Kirjasto oli mukana myös kahdessa maahanmuuttajaoppilaiden huoltajille järjestetyssä vanhempainillassa.

Harrypotter1

Harrypotter2

Musiikki on soinut Niina Bellin konserteissa, nuorten soittajien Kodály-konsertissa, Tapiola Sinfoniettan Kissakeisari ja Appelsiinikuu -konsertissa, Tomin joululaulutuokioissa, taaperoiden musiikkilorutuokioissa sekä musiikkisatutunneilla.

musiikki1

musiikki2

musiikki3

Kaikki Espoon kirjastot kiertänyt MetkaMatka päättyi juhlallisesti Saunalahteen.

metkamatka1metkamatka2

Kesällä kirjastofillari pyöri siellä missä lapsetkin: asukaspuistoissa, päiväkodeilla ja uimarannoilla.

Koulutiensä aloittavia juhlittiin kouluvuoden alkaessa kaikissa kirjastoissamme ELLA-teemalla: ekaluokkalaiset tekivät ELLA-pinssejä, pyörittivät ELLA-kirjarulettia, onkivat kirjavinkkejä ja naamioituivat kuvattaviksi improvisaatiopotretteihin. Kukin ekaluokkalainen sai lahjaksi Timo Parvelan ELLA-kirjan.

lapset1

lapset2

Änkyrimato-esitykset herättivät empatian tunteita pienissä katsojissa ja samalla naurattivat makeasti:

lapset3

Kaikissa alueen kirjastoissa järjestettiin elämyksellinen Kirjastoseikkailu, jossa Peppi Pitkätossun juhlavuoden kunniaksi johdateltiin runsaat kolme sataa eskaria ja viskaria Pepin jäljille.

lapset4

Elämyksellisiä olivat myös satujoogatuokiot ja toiminnalliset satutunnit:

lapset5

Kivenlahdessa ja Soukassa puuhattiin lasten perjantaipajoissa monenlaista: mm. legorobottien koodausta, erilaisisia iPad-työpajoja ja koiratemppukoulu.

lapset6

Koululaiset pääsivät tapaamaan oikeita kirjailijoita: mm. Tomi Kontion, sankarityöpajoja ohjanneen Antti Halmeen ja sarjakuvataiteilija Joonas Lehtimäen.

lapset7

Kirjavinkkauksissa, luokkien kirjastokäynneillä, satutunneilla ja muissa tapahtumissa osallistujia vuoden aikana oli yli 13000!

Nuorten vuosi Espoonlahdessa

Kivenlahden ja Soukan perjantaipajoissa tehtiin pinssejä, Looms-koruja, opeteltiin tekemään origameja, pelattiin lautapelejä, arvuuteltiin tietokilpailuja, pelattiin legoroboteilla pöytäfutista ja tuunattiin Kivenlahden kokoushuoneen pöydät…

Origami

Kivenlahdessa kokeiltiin ääneenlukupiiriä. Kirjana oli Keplo Leutokalma, kuuntelijoita ei ollut hirmuisesti, mutta muutaman kerran ei varattu aika riittänyt, vaan pyydettiin lukemaan vielä vähän lisää..

Kesäinen kirjastoleiri järjestettiin Soukassa. Ohjelmassa oli mm. kirjastosuunnistusta ja ulkopelejä. Leiri huipentui retkelle Korkeasaareen.

kirjastroleiri

Kohtuusviikkoa vietettiin syksyllä Kivenlahden ja Soukan kirjastoissa. Lasten ja nuorten kanssa mietittiin yhdessä mistä aineksista saa tehtyä hyvän välipalan. Kirjasto tarjosi tiedon lisäksi näkkileipää ja porkkanoita.

Kohtuusviikko

Kivenlahden Paja vakiinnutti toimintansa ja nuoret ovatkin sen vakioasiakkaita, välillä oli 3D -printterille tulostustöitä jonoksi asti. Myös koululuokkien kanssa tutustuttiin pajaan.

Kansallisen peliviikon kohokohtia olivat Kivenlahdessa järjestetty Tekken turnaus ja Soukassa Resogun -turnaus.

Kivenlahden nuorten tila remontoitiin nuorten avulla. Seinät saivat iloista väriä pintaansa ja kalusteita mentiin porukalla etsimään kierrätyskeskuksesta. Avajaisissa 3.6 esiintyi paikallinen bändi Feed the Trolls.

 

Heliminna Hakala, Eeva Jäppinen, Leena Kaunisto ja Riikka Utriainen

Kategoria(t): 2010, Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.