Maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalvelujen vuosi 2015

Suomessa pysyvästi asuvien tai täällä työskentelevien vironkielisten määrä on jatkuvasti kasvanut. Vuonna 2015 kehitettiin ja tehtiin tunnetuksi kirjaston vironkielisiä palveluja. Todella taitava ja sympaattinen Helsingi Eesti Laululapsed -kuoro esiintyi Silver Lumin johdolla Entressen, Ison Omenan, Sellon, Soukan ja Tapiolan kirjastoissa syksyn aikana. Sellon kirjastossa järjestettiin lisäksi Siller -kuoron joulukonsertti.

20151024_121144

Espoon kouluissa toteutettiin vuoden aikana useita kirjavinkkauksia viroa äidinkielenään puhuville lapsille ja nuorille, ja Pinterest -palvelun kautta esiteltiin vironkielistä kirjallisuutta myös varttuneemmalle väelle. Entressen kirjastossa järjestettiin lisäksi viroksi satutuokioita ja askarteluhetkiä.

Kirjasto aloitti yhteistyön ibero-amerikkalaisten maiden kulttuureja esittelevän Kolibri Festivaalin kanssa. Keväällä neljässä kirjastossa toteutettiin meksikolainen leijapaja, ja toukokuussa kirjastoauto Välkky kutsui lapset ja vanhemmat lennättämään itse tehtyjä leijoja Oittaan urheilupuistoon. Aurinkoisessa säässä tapahtumaan osallistui satoja ihmisiä.

17830923503_8e77418958_o

Syksyllä järjestettiin Kolibri Festivaali -päivät perheille Entressen ja Sellon kirjastoissa. Päivien aikana perheet pääsivät tutustumaan työpajojen kautta esimerkiksi eteläamerikkalaiseen musiikkiin, varjoteatteriin ja espanjalaiseen tarinankerrontaan. Taidetyöpajoissa maalattiin kuvia omasta kehosta, askarreltiin eläintarha ja painettiin kolibrin kuva t-paitaan.

20150926_133556

Kolibri Festivaali oli järjestämässä myös aikuisille suunnattua ohjelmaa. Entressen kirjaston näyttelytilaan koottiin Uusia suomalaisia -kirjaan perustuva valokuvanäyttely, jonka avajaisissa kirjaan kuvatut ihmiset pohtivat paneelikeskustelussa omia kokemuksiaan monikulttuurisesta perhe-elämästä.

20838300733_deb8a24753_o

Ilo Lukea -tapahtumissa koululaiset pääsivät jälleen tutustumaan kirjallisuuteen ja kulttuuriin eri maissa. Entressen kirjaston teemana oli Välimeri: espanjalaisessa työpisteessä sai opastusta flamenco-tanssin askeliin, Italiaan perehdyttiin tietokilpailussa Kahoot-palvelun avulla ja kreikkalaiseen mytologiaan ja kirjallisuuteen tutustutti itse rakkauden jumalatar Afrodite. Tapiolan kirjaston vietettiin intialaista Ilo Lukea -päivää, ja Sellon kirjastossa järjestettiin Agbangba – kasvokkain: afrikkalaisia kohtaamisia toukokuussa.

18229014858_a7bd3de81a_o

Kirjasto oli mukana useissa erilaisissa messutapahtumissa. Somalikulttuurimessut järjestettiin Entressen ja Sellon kirjastoissa sekä Espoon monikulttuurisessa nuorten kohtaamispaikassa 7.-9.5.2015. Ison Omenan kirjaston Tervetuloa Suomeen -messuilla kerrottiin maahanmuuttajille erilaisista ja järjestöjen tarjoamista palveluista.

kirjamessut

Helsingin kirjamessuilla lokakuussa oli teemana Venäjä, ja Venäjänkielinen kirjasto yhdessä HelMet-kirjastojen kanssa toteutti ohjelmaa messuosastolle. Sellon kirjastossa järjestettiin lisäksi oheistapahtumia lapsille ja aikuisille: kirjailijoiden Boris Akunin ja Artemi Troitski haastatteluja tuli kuuntelemaan yli 400 ihmistä. Pelikan-yhdistyksen kanssa yhteistyönä tehtyyn Kuvakirja -tapahtumaan osallistui lapsiperheitä koko pääkaupunkiseudulta.

Sellon kirjasto osallistui myös huhtikuussa kansainväliseen venäjänkieliseen sanelutapahtumaan, joka järjestetään vuosittain yhtäaikaa monissa eri paikoissa. Sanelun ideana on herättää kiinnostusta oikeakielisyyteen ja oman kielitaidon kehittämiseen. Venäjänkieliset lukudiplomit koululaisille julkaistiin HelMet-kirjastojen Lukudiplomi-osiossa, ja niistä käytiin kertomassa myös IFLA:n eli kansainvälisen kirjastojen kattojärjestön konferenssissa Etelä-Afrikassa.

Iso Vasikkasaari

Kivenlahden kirjastossa Kaupunkiluontopäivänä 8.6.2015 järjestetty tilaisuus oli suunniteltu erityisesti maahanmuuttajille, ja retkelle Iso Vasikka-saareen lähti mukaan 66 Kielikahvilassa suomea harjoittelevaa somalialaista naista ja heidän lastaan. Vuodenkierto ja juhlaperinteet – hankkeen toisena vuotena toteutettiin suomalainen Kekri-juhla Sellon kirjastossa lokakuussa sekä vietiin joulun tunnelmaa Siikajärven vastaanottokeskukseen asukkaille.

Siikajärvi15.12.15

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa syksyllä kirjastoauto aloitti käynnit vastaanottokeskuksissa Espoossa ja Kirkkonummella. Vastaanottokeskusten asukkaille kerrottiin suomalaisten kirjastojen palveluista, ja kirjastokorttien hankkimisen jälkeen päästiin varaamaan ja lainaamaan aineistoa. Vastaanottokeskuksissa myös soitettiin, laulettiin, opeteltiin suomen kielen alkeita, askarreltiin sekä tutustuttiin 3D -tulostimen toimintaan yhdessä.

_MG_2580

Entressen kirjasto sai joulukuussa Opetusministeriön Suomi-palkinnon, jonka perusteluissa kiitettiin kirjaston panostusta lasten, nuorten ja maahanmuuttajien kanssa tehtävään työhön. Yhteisöllisyyden rakentaminen ja kulttuurisen moninaisuuden tukeminen nähtiin erityisen arvokkaaksi, ja palkintoraadin mukaan ”Entressen kirjasto Espoossa voisi olla esikuvana kaikelle Suomessa tehtävälle kulttuurityölle”.

Palkinnon vastaanottajat Entressen kirjastosta

Kategoria(t): 2015, Espoon kaupunginkirjasto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.