Kirjasto turvapaikanhakijoiden kumppaniksi

Kirjastotoimen johtajan katsaus vuoteen 2015

Toiminta

Kirjaston kävijämäärät laskivat 3,0 % – eniten Kirjasto Omenassa (17,5 %). Tämä johtunee rakennusprojektista, joka vähensi koko kauppakeskuksen kävijämääriä. Lainausmäärät laskivat 1,9 %. HelMet-verkkokäyntien määrä sen sijaan nousi peräti 5,1 %. Aukiolotunnit lisääntyivät 5,8 %. Syynä oli paljolti uusi omatoimiaukiolo.

Jaana Tyrni

Kun Lähi-idän sodista johtuva pakolaiskriisi toi syksyllä suuren määrän turvapaikanhakijoita myös Suomeen, avuntarve tuli akuutiksi koko yhteiskunnassa. Myös kirjastot halusivat auttaa.

Espoon kaupunginkirjastosta tehtiin vierailu heti syyskuussa Kirkkonummen Evitskogin vastaanottokeskukseen. Kirjaston väki oli paikalla ensimmäisten tahojen joukossa. Kirjastosta haluttiin nähdä itse, mikä pakolaisten tilanne on, jotta palvelut voitaisiin räätälöidä turvapaikanhakijoiden tarpeita kunnioittaen. Kirjasto toivotti tulijat tervetulleeksi kirjastoautolla, jossa esiteltiin aineistoa ja kirjaston periaatteita sekä tehtiin kirjastokortteja. Kirjastoauto on vieraillut viikoittain Siikajärven vastaanottokeskuksessa. Sellon kirjaston nuortentilasta on tullut suosittu vapaa-ajanviettopaikka nuorille turvapaikanhakijoille. Kirjastoissa pidetään säännöllisesti myös kirjakahviloita. Tapiolan kirjastossa kahden suomen kielen kahvilan lisäksi turvapaikanhakijat opettavat arabiaa kantasuomalaisille. Lisäksi kirjastot ovat toimineet tavaroiden lähikeräyspisteinä, joista tavara on toimitettu suoraan vastaanottokeskuksiin.

Entressen kirjasto sai joulukuussa 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon. Palkinto on suuruudeltaan 24 700 euroa. Perusteet palkinnon saamiselle olivat seuraavat:

”Entressen kirjasto Espoossa voisi olla esikuvana kaikelle Suomessa tehtävälle kulttuurityölle. Se tarjoaa henkilökohtaista palvelua, se panostaa erilaisten kohtaamiseen, se rakentaa yhteisöllisyyttä ja panostaa sekä fyysiseen että kulttuuriseen saavutettavuuteen. Kirjaston työntekijät ovat kulttuurisen moninaisuuden asiantuntijoita.”

Vuoden 2015 kirjamessujen teema oli Venäjä. Sellon kirjastossa sijaitseva Venäjänkielinen kirjasto osallistui kirjamessuille yhteisellä osastolla Cultura-säätiön ja Suomi-Venäjä-Seuran kanssa. Messujen kirjailijavieraista Boris Akunin ja Artemi Troitski vierailivat myös Sellon kirjastossa. Tieto tapahtumasta oli levinnyt hyvin Suomessa asuvien venäjänkielisten joukossa, ja yleisömäärä oli yli 400 henkeä. Messuosastolla ja venäläistä kirjallisuutta käsittelevän ohjelman järjestämisessä tehtiin yhteistyötä edellä mainittujen tahojen lisäksi Venäläisen kirjallisuuden seuran, Amnesty Internationalin, Into Kustannuksen ja Helsingin yliopiston Venäjän kielen ja kirjallisuuden laitoksen kanssa.

Oppimisen tukeminen on kirjaston tärkeä tehtävä. Pajatoiminta laajennettiin kaikille viidelle alueelle. Kirjasto oli aktiivisesti mukana uusien opetussuunnitelmien valmistelussa, ja kirjaston KULPS-tarjonta päivitettiin uusien opetussuunnitelmien mukaiseksi. Lukioiden kanssa käynnistettiin yhteistyö. Lisäksi määriteltiin, mitä lasten peruspalvelua on saatavissa kaikista kirjaston toimipisteistä.

Syksyllä asennettiin AKKUun, Karhusuon, Nöykkiön ja Kauklahden kirjastoihin omatoimikäytön mahdollistavat laitteistot. Omatoimiaika on seitsemänä päivänä viikossa klo 7-22.

Aineistonhankinnassa vuosi 2015 oli tehostamisen aikaa.  Kirjaston aktiivisuuden ja pro bono-työtä tekevän juristin avustuksella saatiin ratkaisu, jonka nojalla kirjasto voivat ostaa konsolipelit ilman lainausoikeuksia, mikä laski hankintakuluja merkittävästi. Aineistosopimusten aktiivisella auditoinnilla saatiin hinnanalennuksia kirjahankinnoissa. Uutuusaineiston varaukset siirrettiin toimitettavaksi suoraan aineistokeskuksesta asiakkaan noutokirjastoon. Syksyn aikana valmistauduttiin 2016 alusta käyttöönotettavaan kellutukseen ja RFIDn käyttöönottoon, joiden avulla saadaan tehostettua kirjaston logistiikkaa.

Opinmäen oppimiskeskus AKKU avattiin elokuussa. Siellä kävi 27 000 asiakasta. Matinkylän Palvelutorin rakentaminen eteni aikataulun mukaisesti. Espoonlahden uuden aluekirjaston tarveselvitys hyväksyttiin. Lippulaivaan sijoittuvaan vaihtoehtoon pohjautuva hankesuunnitelma oli lausunnolla kulttuurilautakunnassa.

Jaana Tyrni
Kirjastopalveluiden johtaja