Kirjasto Omenan vuosi 2014 – Kokeileva kirjasto kohti tulevaisuutta

Uuden kirjaston suunnittelu- ja rakennusprojekti oli vahvasti läsnä kirjaston toiminnassa koko vuoden 2014 ajan. Kirjaston kokoelmia mukautettiin tulevan Ison Omenan Palvelutorin mukaiseksi ja kirjaston sisäinen projektiryhmä työskenteli koko vuoden Palvelutori-projektin parissa. Projektiin liittyi myös kokeiluluontoisia ICT-hankkeita. Lisäksi elokuussa 2015 avautuva lähikirjasto Opinmäki teetätti töitä.

Kirjastossa oli vauhdikas vuosi erilaisten tapahtumien parissa. Ohjelmaan mahtui monenlaista kuten kirjailijavierailuja, sarjakuvatapahtuma, Myllylahden murhailta, kirjoittajatyöpaja ja kirjallisuuspiirejä.

Kirjasto kehitti senioripalveluita yhdessä palvelutorikumppaneiden ja Espoon vanhuspalveluiden kanssa. Vuoteen mahtui siis Kela-luentoja, SeniorSurf, muistisairaudesta kirjoittaneen Hanna Jensenin vierailu, Muistiluotsi ja senioreille suunnattuja kauppakeskuskävelyjä. Lisäksi kirjastossa vieraili senioriryhmiä, joille tarjottiin opastuksia ja kirjaston palveluiden esittelyjä. Vuoteen sisältyi erilaisia aineistonäyttelyitä, kuten ”Sivarit suosittelevat” ja jalkapallon MM-kisanäyttely.

Kirjasto Omenan Paja avattiin huhtikuussa. Pajaan laitevalikoimiin hankittiin 3D-tulostimia, vinyylileikkuri, ompelukone, soittimia ja työkaluja. Laitevalikoima täydentyi pitkin vuotta ja asiakkaat löysivät loistavasti pajan laitteineen.

Pajassa puuhastelua.

Lapsekasta riemua

Lasten osastolla parannettiin toiminnallisuutta ja osaston ulkonäköä, lisäksi lelujen ja leikkitilan määrää lisättiin. Osaston puolelle tehtiin uusi pelipaikka, jonka ja lisättiin istuskelupaikkojen ja mattojen määrää. Lasten tietokoneet siirrettiin, joten melu- ja muut ongelmat koneilla vähenivät. Lisäksi otettiin käyttöön iPad-pöytä otettiin ja kuvakirjojen esillepanoon panostettiin luomalla uusi suosikit-hylly.

Kulttuurineuvolatoiminta jatkui kerran kuukaudessa. Jokaisella neuvolakerralla saatiin kontakti 30-50 lapseen ja aikuiseen. Let’s go English – kielenharjoittelukerho ja peli-iltapäivä aloittivat keväällä. SPR:n Läksyhelppi ja MLL:n Kylämummin satutunti toimivat kerran viikossa. Viikoittain pidettiin myös robottikerhoa, tyttöjen ilta, elokuvailta ja satutunnit eri kielillä (suomi, ruotsi, venäjä, espanja). Lisäksi pidetiin kuukausittain vauvalorutuokioita ruotsiksi, venäjäksi ja suomeksi.

Kulttuurineuvola Matinkylän terveysasemalla.

Vuoden aikana järjestettiin suosittuja musiikki- ja runoesityksiä, satutunteja, animaatiopajoja, kirjavinkkausta ja lorutuokioita. Mediakasvatusviikolla 10.-16.2. vietettiin peliviikkoa, jonka aikana jaettiin pelitietoutta vanhemmille ja järjestettiin pelipaikan avajaiset. Hiihtolomaviikolla pidettiin jonglööraustunteja

Keväällä vietetty Onnelin ja Annelin perhepäivä oli menestys runsaan ohjelmatarjonnan ja Eija Ahvon esiintymisen johdosta. Syksyllä järjestettiin Make -teknologiaperhepäivä ja eläinten viikolla pidettiin lastenosastolla sarjakuvapajoja. Suurta suosiota saavutti myös Diwali – intialainen valon juhla, jossa oli paljon lasten ohjelmaa kuten rangoli ja lapsiryhmiä tanssimassa. Joulukuussa oli venäjänkielinen lasten esitys. Lisäksi vuoden aikana oltiin mukana Matinkylän asukaspuisto-, Matinkylä fest- ja Olarin tempaus tapahtumissa.

Koulut kävivät kirjastossa vinkkauksissa ja kirjaston esittelyissä. ”Mä en dissaa” -bussi ja kirjastopyörän Lomalukemista -kiertue vierailivat kouluilla toukokuussa. Alakoulut kävivät kirjastossa animaatio- ja runopajoissa, tiedonhaun opastuksissa, KULPS – kirjailijavierailuilla ja pajavierailuilla. Syksyllä järjestettiin ”Ilo lukea” – tapahtuma, jonka aiheena oli Latinalainen Amerikka. Mukana oli vapaaehtoisia, Yhteiset Lapsemme ry ja suurlähetystön edustajia.

Kirjastossa oli satutuntien ja lorutuokioiden lisäksi muita ruotsinkielisiä tapahtumia. Tammikuussa kirjailija Anna Ribbing kävi vetämässä kaksi työpajaa 7-9 -vuotiaille. Runebergin päivänä lahjoitettiin poistokirjoja päiväkodeille ja kouluille. Lisäksi vuoden aikana järjestettiin Bus-klubbar työpajoja 3 – 6 -vuotiaille, jouluaskartelua ja Lucia-juhla.

Kirjailija Anna Ribbing vetämässä työpajaa.

Nuoruutta ja notkeutta

Nuortenosasto Starttiksessa oli tapahtumarikas vuosi monenlaisessa temmellyksessä kuten DJ-, musa- ja painipajoissa, goshindo-taistelulajin parissa, leffailloissa, kisastudioissa, breakdance-kerhossa, discoissa, FIFA- ja darts -turnauksissa, fudisbileissä, futsalissa ja tyttöjen kerhossa. Lisäksi nuorille järjestettiin talousneuvontaa, työnhakuinfo ja ”Lyömätön linja” – draamapaja. Cityconin kanssa järjestettiin nuorten ideapajoja uuden kauppakeskuksen suunnittelemiseksi. Verkostoitumista tapahtui monin tavoin, esimerkiksi lähikoulun kuraattorit vierailivat Starttiksessa ja kirjaston työntekijät päivystivät Walkers-bussissa.

Nuoria vietiin vuoden aikana retkille eri paikkoihin kuten Happeen ja Reaktoriin, leffareissuille, jalkapalloilemaan Tapiolaan, kesäretkelle Vasikkasaareen ja Suomenlinnaan. Starttiksen remontin suunnittelu ja toteutus kuului loppuvuoden ohjelmaan ja nuorille järjestettiin oma joulujuhla.

Kasvava ja muuttuva Kirjasto Omena

Kirjasto Omenassa kävi vuoden 2014 aikana lähes 900 000 asiakasta, kasvua edellisvuoteen oli 1,9%. Kauppakeskus Iso Omenan laajennusprojekti aiheutti vuoden aikana muutoksia sekä liikennejärjestelyihin että parkkitiloihin ja myllerrys jatkuu vielä vuoden 2015 ajan. Vuonna 2016 valmistuu kauppakeskuksen laajennus ja kirjasto muuttaa Ison Omenan palvelutorille. Muutosten tuulet jatkuvat siis tulevinakin vuosina.

P.K./Kirjasto Omena

Kategoria(t): 2014, Kirjasto Omena. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.